Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinna dog efter förlossning

En 36-årig kvinna dog av propp i lungan bara två veckor efter att hon fött barn. Nu får Gävle sjukhus kritik från Socialstyrelsen.

Annons

Det var i början av förra året som kvinnan förlöstes på Gävle sjukhus. Två veckor efter förlossningen drabbades hon av en propp i lungan och avled.

Kvinnan hade redan vid en tidigare förlossning råkar ut för en propp i hjärnan. Hon tog därför blodförtunnande medel. Men en tid före förlossningen sänktes doseringen, något som med facit i hand kan ifrågasättas.

Enligt Socialstyrelsen, som efter anmälan från landstinget utrett händelsen, går det inte att säkert säga vilken betydelse den sänkta medicindosen haft för utgången. Däremot pekar man på att sjukhuset inte följde de rekommendationer som fanns i kvinnans journal. Effkten av den ändrade medicindosen borde också ha följts upp och kontrollerats bättre.

Socialstyrelsen kräver att landstinget återkommer med en redovisning av vilka åtgärder som vidtagits för att förhindra att personer med känd förhöjd risk för proppar råkar ut för en propp i samband med graviditet och förlossning.

Mer läsning

Annons