Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinna födde i voltad bil

/

(Uppdaterad 20.14) En bil voltade på E 16:an strax efter Forsbacka vid 17-tiden. Orsaken till olyckan är att kvinnan började föda barn. Barnet låg på golvet i bilen när en brandman öppnade dörren. Barnet uppges må bra.

Annons

I bilen färdades två vuxna och två barn. Ungefär vid Forsbacka började kvinnan föda.
– Mannen tittade på sin fru och såg att barnet var på väg.Det gjorde att han körde in i vajerräcket och bilen voltade och hamnade i diket, säger Pär Törnhult, inre befäl vid Gästrike räddningstjänst.
En läkare, en barnmorska och en brandman råkade passera olycksplatsen i sina privatbilar och kom snabbt till hjälp vid förlossningen. När ambulans och räddningstjänst kom var barnet redan fött.
Brandmannen kom med sin familj direkt efter olyckan och var först på plats. När han öppnade bildörren hittade han det nyfödda barnet på golvet i bilen.
– Mamman satt och flämtade och när jag tittade efter såg jag spädbarnet som låg på golvet. En läkare kom i en annan bil och tog hand om barnet, säger brandmannen.
Själv satte han sig i baksätet och fixerade huvudet på kvinnan till dess räddningstjänsten var på plats och klippte upp biltaket.
– Vad jag kunde se såg barnet ut att må bra, säger han.
Brandmannens fru tog hand om, och lugnade, den sexårige pojken. Både han och systern på två, tre år var rädda och chockade.
– Båda barnen var annars helt ok men bebisen måste ha kommit när pappan körde bilen, säger hon.
När räddningstjänsten kom till platsen var mycket redan i ordning.
– Mamman var kvar i bilen och vi fick klippa loss henne. Efter vad jag förstått var barnet opåverkat men läget var allvarligare för mamman. Enligt polisen är hennes tillstånd allvarligt men stabilt, säger Pär Törnhult vid räddningstjänsten.
Läget för den nyblivna mamman förbättrades efter ett tag och betecknas nu som stabilt.
Alla i bilen fördes med ambulans till sjukhuset i Gävle.Ingen av den övriga familjen ska ha fått några allvarligare skador.
– Jag är ändå tacksam för att det var jag som är brandman till professionen som kom först till olycksplatsen och att det inte var en vanlig civilperson, säger brandmannen som vill vara anonym.

Mer läsning

Annons