Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnor fick vara i fokus

/
  • De har alla fått blommor den här dagen och lagat mat till festen. Amira Raza, Doai Bakir, Sara Ali Omar, Muneera Mohamed, Nian Jamal Omer och Shato Aziz.
  • Brjani med kyckling och ris, mandlar, russin, saffran och sås av speciell curry är populärt. Parwin Mirzajee med ett av faten.
  • De här killarna var först fram till matbordet medan kön ringlade bakom dem. Gott, tyckte Meroz Rahim, Lauk Wally och Milan Rahim.

Blommor till kvinnorna och godis till barnen. Så började familjefesten i Sjömanskyrkan med anledning av Internationella kvinnodagen. – Det är viktigt att blicken riktas mot kvinnorna, säger Lade Wally.

Annons

Med sång och dans och mycket mat firade kurder, araber och perser Internationella kvinnodagen och integrationsfest samtidigt. Varje familj tar med sig mat och långbordet dignade av populära maträtter. Kön ringlade lång när det efter en timmes stökande med maten är dags att ta för sig.

Under tiden spelar den kurdiska orkestern Mesopotamia från Ljusdal och under kvällen blev det mer musik och dans.

Trevligt stämning och mycket folk - men dagen betyder mer än så. Under eftermiddagen hade kurdiska kvinnoförening ett seminarium och på kvällen var flera talare uppe.

– Vi ska prata om kvinnors rättigheter som skillnaden i lön mellan kvinnor och män här i Sverige och inom EU. Att kvinnor jobbar gratis nästan 60 dagar per år om man jämför med männens, säger Sherzad Fatih.

Våld mot kvinnor i Iran och Afghanistan diskuterades också.

– Där stenkastas kvinnor till döds på grund av kärlek men våldet mot kvinnor måste förebyggas också här i Sverige, säger Sherzad Fatih.

Och Lade Wally talar för kvinnorna vid bordet när hon säger:

– Den riktiga kurdiska kulturen säger att det alltid ska vara rättvist och jämlikt mellan könen. Det är viktigt.

Mer läsning

Annons