Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkogårdschefen: "Stenarna är farliga"

/
  • Så här ser det ut på Skogskyrkogården sedan kyrkogårdsförvaltningen lagt ned de stenar som inte visat sig säkra.

– Det här är jättetråkigt. Det tycker vi också. Men vi gör det för att vissa stenar är farliga. Det vet vi framför allt efter den tragiska olyckan för tre år sedan, då en sten välte över en flicka som dog. Det säger kyrkogårdschefen Patrik Blomberg.

Annons

Över hela landet pågår en säkerhetskontroll av gravstenar. I Gävle inleddes det för tre veckor sedan på just Skogskyrkogården. Nästa år står Gamla kyrkogården och Bomhus kyrkogård på tur.

– Vi har försökt informera så gott vi har kunnat, bland annat med annonser i tidningarna.

Stenarna provtrycks med 35 kilo. Klarar de inte trycket läggs de ned. Patrik Blomberg tycker att det är missvisande att säga att stenarna välts,

– Det låter som om vi knuffat dem. Vi lägger ned dem försiktigt och vi lägger dem bakåt så att anhöriga fortfarande ska kunna sköta om graven med blommor och så. Storleken har ingen betydelse när det gäller gravstenar. Det handlar om hur de är förankrade.

Han säger att gravstenar i dag ofta är dåligt och rent av slarvigt förankrade.

– Stenhuggarna sätter upp farliga stenar, helt enkelt. Några stenar med brister har vi hittat, som är nyare, och de är uppsatta med godkänd betongförankring, men dubbarna är för korta så det gör stenen instabil. Och är dubbarna för korta spelar det ingen roll om det finns sockel eller fundament. Ibland har man gjutit fast den i cement som bara är en eller två centimeter djupt. Rent fuskbygge helt enkelt. Det tycker jag är upprörande. En gravsten kostar ändå mycket pengar.

En del av problemet ser han i den dåliga konkurrensen bland stenhuggare.

– Det finns egentligen bara två. Och då blir det dyrt också. Jag brukar uppmana folk att försöka ringa runt, men ofta vill man kanske inte göra det när det gäller en gravsten.

Han säger att de gravstenar som sätts upp i dag i regel är okej, men att stenar uppsatta på 70-, 80- och 90-talet ofta har många brister.

– Gamla gravstenar, från fram till 50-talet är oftast väldigt stabila. Gravstenar från 1800-talet är i regel mycket bättre förankrande än dagens. Så det går inte att säga att kunskapen inte har funnits.

2011 avled en åttaårig flicka i Bollebygd sedan en gravsten vält över henne. Olyckan fick landets kyrkogårdsförvaltningar att se över sina gravar. De stenar som ansågs osäkra lades ned.

– I det tragiska fallet med flickan var det ingen stor eller hög sten. Folk kanske tror att hon lekte på kyrkogården och har åsikter om det, men det gjorde hon inte. Hon gick bakom stenen och lutade sig fram. Stenen föll framåt och knäckte hennes nacke. Henne hade det hjälpt om stenen varit ordentligt förankrad.

Mer läsning

Annons