Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läget för Gävles 7-9-skolor

Annons
Norra området
Tre skolor med verksamhet för årskurserna 7-9.
Bergbyskolan är i mycket gott skick, elevantalet något färre än 2002.
Milboskolan har fullt antal elever på högstadiet men kunde rent teoretiskt ta emot fler elever eftersom eleverna i årskurserna F-6 minskat något.
Stigslunds lokaler för årskurserna 7-9 är okej, men matsalen behöver rustas, dock finns ej medel före 2011.

Sätra
Stora Sätraskolan med årskurserna 6-9 har tappat ett stort antal elever, från 597 år 2002 till dagens 368. En del av eleverna har gått till friskolan Prolympia.
Stora Sätraskolan är i stort behov av renovering, som beräknas kosta 70 miljoner kronor. Det saknas dock 21 miljoner kronor i investeringsbudgeten. Renoveras skolan behövs fler elever för att fylla lokalerna. Det går också att tänka sig att eleverna på Stora Sätra flyttas till andra skolor i kommunen.
Skolorna i Sätra (Stora Sätra, Lilla Sätra, Ulvsäterskolan, Pingeltorpsskolan) kan ta emot 1390-1445 elever i nuvarande lokaler, men antalet elever är i dag 1049. (Utöver Prolympias 441).

Bomhus
Källmursskolan har i dag ingen ledig kapacitet. Visar sig prognosen stämma kommer elevantalet att halveras till 2011. Upptagningsområdet för Källmur skulle då kunna innefatta delar av Brynäs.
Lillhagsskolan har utrymme för att ta emot fler elever framöver, eftersom elevantalet i årskurserna 7-9 minskat.
Kastets Montessoriskola har i dag 91 elever. Det skulle vara möjligt att flytta skolan till Lillhagsskolans lokaler.

Centrala området
Nya Nynässkolan har 158 barn i årskurserna 7-9.
Nynäs Montessori har 65 elever i 7-9.
Stenebergsskolan har 113 elever i högstadiedelen och 229 elever i årskurserna F-6. År F-6 skulle rent teoretiskt kunna gå på Brynässkolan. Då skulle Steneberggskolan åter bli en ren högstadieskola som den tidigare var, och ta emot mellan 335-385 barn.

Södra området
Solängsskolan är den största kommunala skolan och har det största högstadiet med sina 468 elever. Den är populär och skulle inte ha utrymme för fler elever om inte yngre elever flyttas till andra skolor.
Sörbyskolan har 272 elever i årskurserna 7-9. Eftersom en elevminskning skett de senaste fem åren borde man därför kunna ta emot något fler elever.

Valboområdet
Sofiedalskolan är den enda 7-9-skolan i området och elevunderlaget har minskat med 42 barn på högstadiet sedan 2002.

Källa: Curt-Ingvar Hamréns "Beskrivning av kapacitet mm. på skolor med år 7-9-verksamhet", skolkontoret.
Barn- och ungdomsnämnden behöver minska sina kostnader med uppåt 50 miljoner kronor fram till höstterminen 2008.
Ett sätt att spara är att minska onödigt stora lokalytor: minst 13 000 kvadratmeter från grundskolorna i Gävle ska bort eller fyllas med annan verksamhet under 2008.

Mer läsning

Annons