Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lågt betyg för Gästrikland

Annons

Tidningen Fokus har för tredje året i rad rankat Sveriges kommuner. Rankningen baserar sig på 30 olika faktorer, bland annat in- och utflyttning, arbetslöshet, anmälda brott och företagsklimat. Danderyd är den kommun där det är bäst att bo enligt tidningens rankning. För kommunerna i vårt område går det sämre. Sandviken är bäst med en 133:e plats. Det som gör att Sandviken kommer högst bland Gästriklands kommuner är bland annat att kommunen satsar mycket på kultur och fritid och skolan.

Ockelbo kommer strax efter Sandviken på plats 148. På plussidan finns bland annat att kommunen har många nyinflyttande i förhållande till antalet invånare och att det anmäls få brott. På minuskontot märks bland annat att det dör betydligt fler än det föds i Ockelbo, där hamnar kommunen på plats 278 av Sveriges 290 kommuner.

För Hofors del blev det en 206:e-placering. Kommunen är bäst i Gästrikland när det gäller att satsa på skolan men har flest socialbidragstagare per invånare av Gästriklands kommuner.

Gävle landar på 233:e plats och utmärker sig bland annat med att vara en av de kommuner i Sverige som har högst arbetslöshet och flest skilsmässor. När det gäller att satsa på kultur och fritid hamnar Gävle på tredje plats bland de fem svenska städer som satsar på att bli europeisk kulturhuvudstad 2014. Umeå satsar mest på kultur och fritid per invånare av kandidatstäderna och hamnar på nionde plats bland landets kommuner. Gävle kommer på plats 58, strax efter Lund på 53:e plats och strax före Norrköping på plats 69. Uppsala kommer allra sist av kulturhuvudstadskandidaterna på plats 229.

Av kommunerna i vårt område bedöms Älvkarleby vara den sämsta kommunen att bo i med en 267:e plats. De enda ljusglimtarna är att det finns många idrottsföreningar per invånare i Älvkarleby kommun och att männen i Älvkarleby är bra på att ta ut pappaledighet. Men i övrigt är det idel dyster läsning. Älvkarleby är till exempel en av de kommuner i Sverige som har lägst personaltäthet på förskolan och högst antal alkoholrelaterade dödsfall.

Men Älvkarlebyborna kan trösta sig med att de i alla fall har det bättre än invånarna i Ljusnarsbergs kommun i Bergslagen som kommer på 290:e och sista plats i tidningen Fokus granskning.

Mer läsning

Annons