Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lågutbildade har ökad risk för hjärtinfarkt

Lågutbildade löper ökad risk för hjärtinfarkt än högutbildade.
I Gävleborg där utbildningsnivån är låg är också förekomsten av hjärtinfarkt hög, visar statistik från Hjärt-Lungfonden.

Annons

Varje år drabbas cirka 1 400 personer i Gävleborgs län av hjärtinfarkt. Årligen dör cirka 400 personer i länet med hjärtinfarkt som diagnos. Antalet skulle kunna minska om länsinvånarna skaffade sig bättre utbildning, något som tycks bidra till en sundare livsstil.

Hjärt-Lungfonden presenterar ett hjärtindex som visar att lågutbildade är sämre på att sköta sin hälsa än högutbildade. De motionerar mindre, äter mindre frukt och grönt och röker mer.

Över hela landet syns skillnaderna mellan personer som slutat studera efter grundskolan och personer som läst vidare.

– Det är inte den låga utbildningen i sig som innebär större risk bli sjuk, utan det är en koppling mellan en rad faktorer. Bra mat för hjärtat är till exempel lite dyrare, att vara fysiskt aktiv är enklare med bättre ekonomi och tid över, säger Mikael Dellborg, professor i kardiologi på Sahlgrenska akademin i Göteborg, till TT.

Enligt indexet är risken att dö i hjärt-kärlsjukdom är dubbelt så stor för män med endast grundskoleutbildning som för män som stannat kvar i skolbänken. För kvinnor är skillnaden ännu större: de som bara har gått grundskola löper tre gånger större risk att dö i hjärtinfarkt.

Hjärtlungfonden bedriver under november en kampanj för att informera om hjärtinfarkt och samla in pengar till forskning. Målet är att inom tio år halvera dödstalen i akut hjärtinfarkt.

Mer läsning

Annons