Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Läktarmingel” i Staffans kyrka

/

Det blev en spännande kväll på läktaren i Staffans kyrka på Brynäs. Besökarna fick komma dit där få har varit tidigare.

Annons

Intresserade bjöds in till kyrkan för att få bekanta sig med det stora instrument som de flesta ofta inte ser på så nära håll. Organisten Martin Andrén och prästen Linda Bodin som ordnade kvällen kallade den ”Läktarmingel”.

Inte nog med att besökarna fick sitta på läktaren och lyssna på orgelmusik, de fick även gå in i orgeln. I de två så kallade orgelhusen finns pipor och mycken annan mekanik. Bland andra Elisabeth och Tore Olsson stod i kö för att få sig en titt.

– Jag är väldigt intresserad av orgeln. Det var otroligt intressant att gå in i den, kul att se. Det är en riktig skatt, men det vet väl inte folk i allmänhet, säger Elisabeth Olsson.

Just att det är ett ganska anonymt instrument för de flesta var en av anledningarna till att folk bjöds in i går kväll.

– Vi hade en liknande kväll för några år sedan. Det är roligt att ha ett program på läktarnivå, oftast är man ju nere i kyrkbänken som besökare. Det är kul att låta folk få bekanta sig med orgeln och läktaren, säger Martin Andrén.

Förutom närgranskning av orgeln bjöds det på nyskrivna psalmer i modern tappning från den nya psalmboken ”Psalmer i 2000-talet”. Men huruvida de kommer att bli bestående återstår att se.

– Psalmboken är försöksmaterial, säger Linda Bodin.

Mer läsning

Annons