Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länets farligaste vägar – här sker viltolyckorna

/

E16 mellan Gävle och Sandviken, är en av länets mest viltolycksdrabbade vägar. Det visar färsk statistik från Nationella viltolycksrådet.
– Släpp på gasen och var uppmärksam ut med vägarna, säger Lars Fredin, ansvarig i Gävleborg för Nationella Viltolycksrådet.

Annons

Den här veckan pågår en landsomfattande insatsvecka mot viltolyckor. Bakom veckan står Nationella Viltolycksrådet och syftet med veckan är att göra bilisterna mer uppmärksamma på att vilt rör sig på och omkring våra vägar.

– När man är ute och kör på våra vägar måste man vara extra vaksam från skymning till gryning, säger Håkan Karlsson, polisområdeschef Norrbotten och ordförande i Nationella Viltolycksrådet, i ett pressmeddelande.

Vanligast är viltolyckor med rådjur. Hittills i år har det skett närmare 700 olyckor i Gävleborg med rådjur inblandade. Under ett år brukar antalet viltolyckor i länet, oavsett djur hamna runt 1500 olyckor. En av de mest olycksdrabbade vägarna i Gästrikland är E16 mellan Gävle och Sandviken, i båda riktningarna. Anledningen är enligt Nationella viltolycksrådet att det finns många djur längs den vägen i kombination med hög hastighet.

Vad kan man göra åt det?

– Det är svårt att göra så mycket, förutom att uppmärksamma trafikanterna att det är en olycksdrabbad väg, säger Lars Fredin.

Längs delar av vägen finns viltstängsel, men enligt Lars Fredin går det inte att ha det längs hela.

Förutom E16 är även väg 272 från Sandviken en olycksdrabbad väg. Anledningen är även där att det rör sig mycket djur i skogen längs den vägen, delar av dygnet.

Under rubriken "En olycka kommer sällan ensam" pågår just nu Nationella Viltolycksrådets insatsvecka mot viltolyckor. Förutom att uppmärksamma bilister på att vilda djur hela tiden finns på och utefter våra vägar så fokuserar också veckan på hur viktigt det är att använda viltmarkeringsremsan om man råkar ut för en viltolycka. Remsan ska användas för att märka ut var olyckor med djur skett så att jägare med hund kan hitta olycksplatsen och eftersöka det skadade djuret. Remsan är gratis och kan hämtas från Nationella viltolycksrådets hemsida.

Mer läsning

Annons