Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Larmsäljare kan ha tipsat deras rånare

/

Utredningen mot de män som misstänks för det brutala rånet mot ett par i Trödje förra året är nu i sitt slutskede. Enligt nya uppgifter kan en larmsäljare med förflutet i Gävle ha bistått männen vid deras rånturné genom landet.

Annons

Fem män sitter häktade i Karlstad för fyra grova rån och en grov stöld. Det är polisens och åklagarens facit hittills i den omfattande brottsutredningen efter en serie av brutala rån i Mellansverige förra året, varav ett mot ett äldre par i Trödje norr om Gävle den 30 juni. En 29-årig Gävlebo och en 31-årig Lysekilsbo misstänks för det rånet, då målsägandena bakbands, sprejades med pepparsprej och misshandlades svårt.

Utredningen efter brottsserien har växt successivt under året. Totalt är fyra av de män som sitter häktade från Gävle och även en 45-årig Karlstadkvinna med förflutet i Gävle har figurerat i polisens efterspaningar.

I väntan på åtalet är åklagaren Tyko Gullmo vid åklagarkammaren i Karlstad fortsatt förtegen om alla detaljer i undersökningen. Men det står klart att kvinnan, som jobbat på ett säkerhetsföretag, under våren satt häktad i några dagar som misstänkt för delaktighet i rånhärvan.

Enligt uppgifter till Nya Wermlands-tidningen är polisens teori att kvinnan har bistått de fem männen genom att tipsa dem om lämpliga rånoffer med uppgifter som hon fått tag på via sitt yrke som larmförsäljare. Kvinnan ska vara bekant med flera av de häktade männen, enligt NWT.

När GD kontaktar Tyko Gullmo vill han vare sig bekräfta eller förneka hur kvinnans roll sett ut – eller om hon kommer att omfattas av åtalet.

– Jag kommer inte att ge några förhandsuppgifter i väntan på åtalet, det brukar jag inte göra. De fem som sitter häktade kommer att åtalas, så mycket kan jag säga.

Men enligt Jonny Thomann på Länskriminalen i Värmland, som lett polisens utredning, gäller misstankarna mot kvinnan i första hand medhjälp vid det grova rånet mot en företagare i Karlstad i juli förra året.

– Inget tyder såvitt jag vet på att hon skulle ha varit inblandad i fler fall, säger han till GD.

Men han utesluter inte att fler personer än de nu aktuella kan ha medverkat i härvan.

– Vi har koncentrerat oss på de här personerna men det är säkert fler som kan ha deltagit, de har ju blivit tipsade på något sätt.

Tyko Gullmo säger att han har klart för sig hur brottsrubriceringarna mot männen kommer att se ut, men av hänsyn till utredningen vill han i nuläget inte gå in på några närmare detaljer.

Hur bedömer du bevisläget mot de misstänkta?

– Det skulle inte ha varit aktuellt att väcka åtal om jag inte känt att jag haft på fötterna, om man säger så.

Åtalet är nu planerat att väckas till den 19 juli.

Mer läsning

Annons