Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lättare få plats på nytt privat äldreboende – men valfrihetssystemet kan bli dyrt för kommunen

/
  • Så här ser det ut i samlingsrummet på ett av Gävles nya privata äldreboenden. Nu blir det lättare att få plats här.

De äldre i Gävle får nu ökad möjlighet att själva välja äldreboende. Ett nytt valfrihetssystem har införts som gör det lättare att få plats på de nya populära privata äldreboendena. För kommunen kan det bli en kostsam historia.

Annons

Från och med april månad gäller en utökad valfrihet för dem som behöver flytta in på äldreboende i Gävle kommun.

Det är numera möjligt själv välja äldreboende. De begränsningar som tidigare funnits i valmöjligheten när det gällt de nya privatägda boendena har hävts.

Läs mer: Fler får privat äldreboende i Gävle

Tre nybyggda privata äldreboenden har etablerats eller är på väg att etableras i Gävle. Kommunen, som har ramavtal med dessa boenden, har av kostnadsskäl haft en ekonomisk spärr som gjort att alla platser på boendena inte stått till förfogande. Nu hävs den spärren och betydligt fler platser blir tillgängliga.

– Vi har en ny situation i Gävle där vi snart har byggt bort köerna till boendena och fått en balans, ja till och med ett överskott på platser. Det här ger oss helt andra möjligheter än tidigare att erbjuda människor plats på de boenden de själva önskar, säger Annmarie Sandberg, förvaltningschef, Omvårdnad Gävle.

Men valfriheten kommer att bli kostsam för kommunen. Hur dyr reformen blir beror på hur många av de äldre som väljer de nya privatägda boendena där kommunen nu måste köpa fler platser. Beräkningar som gjorts visar på en kostnadsökning i år på 13,7 miljoner kronor. För 2017 blir kostnadsökningen 31,2 miljoner, för 2018 på 27,3 miljoner och för 2019 på 14,1 miljoner.

För att klara detta ekonomiskt kommer kommunen behöva lägga ned eller tillfälligt stänga egna boenden. Det handlar då i första hand om äldre boenden som kräver upprustning. Konkreta planer finns på att dra ned på antalet avdelningar på Kristinelund i Bomhus. En stängning av halva det boendet skulle ge en besparing på cirka 20 miljoner kronor.

Det nya valfrihetssystemet, som Omvårdnadsnämnden nyligen beslutade om, stöds av samtliga politiska partier. Ett skäl till enigheten är att Alliansen släppt tanken på att skapa ett LOV-system vid äldreboendena. LOV är den modell med fri etableringsrätt för företag som bland annat finns inom hemtjänsten i Gävle. En utredning som gjorts inom Omvårdnad Gävle visar att LOV-systemet inte lämpar sig för äldreboenden.

Läs mer: Nytt äldreboende öppnar på Söder

Läs mer: Här byggs ett nytt privat äldreboende i Gävle

Mer läsning

Annons