Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Legionella bakom dödsfall i Sätra

GÄVLE Det var 76-årige Sten Hedlund som drabbades av legionella i ett av Gavlegårdarnas hyreshus på Sätra. Sten Hedlund dog den 9 augusti.
- Jag tycker att folk ska få veta det, säger hans dotter Helene Hedlund.

Annons
Sten Hedlund fördes till sjukhus den 6 augusti och avled bara några dagar senare. Dödsorsaken var en legionellainfektion, som nu har spårats till huset där han bodde, på Glimmervägen 23 i Sätra.
Förra veckan, en månad efter att Sten Hedlund blev sjuk, fick Gavlegårdarna provsvaren som visade att det fanns legionellabakterier på två ställen i huset, dels i Sten Hedlunds lägenhet, dels i en lägenhet som stod tom. Först då informerades övriga hyresgäster. I morgon inleds saneringen.
Helene Hedlund tycker att Gavlegårdarna tonat ner faran. Hon reagerar också mot att Gavlegårdarna säger att legionellabakterierna kan växa till när en lägenhet står tom.
- Min pappas lägenhet stod inte tom. Han var hemma jämt. Men varmvattnet var inte tillräckligt varmt, så är det. Jag var uppe i lägenheten dagen innan pappa dog och lät vattnet rinna mer än fem minuter utan att det blev varmt, säger hon.
Smittskyddsläkaren Göran Hedin, som kontaktade Bygg & miljö så snart det konstaterats att Sten Hedlund fått en legionellainfektion, tycker inte att det är orimligt att vänta med att informera övriga hyresgäster tills man fått bekräftat att det verkligen finns legionella i varmvattenrören.
- I nio fall av tio är det ingen annan som smittas. Och rådet att man aldrig ska duscha i vatten som inte blir varmt gäller jämt, säger han.
De flesta som smittas blir inte sjuka, säger Göran Hedin.
- Men av de som insjuknar får många en svår lunginflammation där vanligt penicillin inte hjälper. Man räknar med att dödligheten ligger upp emot 30 procent bland dem som insjuknar, så det är en mycket allvarlig sjukdom, säger han.

Mer läsning

Annons