Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liten slant kan göra stor skillnad

/
  • Jennifer Bergsman och Sarah Thegerström hoppas att Gävle ska kvala in på topp-50-listan över de kommuner i landet som skänker mest till Världens barn. Det skulle krävas en tia per person. Foto: Lars Wigert

GÄVLE Sarah Thegerström och Jennifer Bergsman vill se till att Gävle kommer med bland de 50 kommuner som skänker mest per person och år till Världens barn. Det som krävs är en tia per person och år.
Det är affärsidén i det UF-företag de just skapat. I dag presenterar de, liksom alla andra tredjeårselever, sin affärsidé på Borgarskolans mässa.

Annons
- Vi vill visa att det egentligen är så lätt att hjälpa, man behöver bara göra lite för att hjälpa mycket. En tia per person och år har nog de allra flesta råd med, säger Jennifer.

Det var Sarah som kom på det, välgörenhet som affärsidé.
- Jag satt på bussen och läste i tidningen om några tjejer i Hofors som hade startat ett UF-företag där de samlade in pengar till Världens barn, så egentligen är idén deras, inte vår. De hade fått in Hofors på 13:e plats över Sveriges mest givande kommuner, berättar Sarah.
Precis hur de ska gå tillväga är de inte helt på det klara med än. Företaget har just bildats och de har skaffat ett bankgirokonto där pengarna ska in.
- Man kanske kan tänka: Gud, vad töntigt. Men då får folk tycka så. Kan vi få ihop pengar till Världens barn och samtidigt lösa en skoluppgift så är väl det jättebra, säger Sarah.

Och Gävleborna behöver egentligen inte skänka en hel tia, man behöver bara komma förbi Kumla kommun som ligger sist på listan med 8,24 skänkta kronor per person och år.
- Och man kan ju skänka bara en krona om man vill och vill man skänka mer än tio kronor får man göra det också, säger Sarah.
De kommer att vända sig till företag och även ha bössor ute på olika håll.
Just nu ligger Gävle långt i från 50:e plats med bara 2,44 skänkta kronor per person för 2007. Det är visserligen en ökning med 32 procent från föregående år. Mest generösa är Sorseleborna som under året skänkt hela 98,47 kronor till Världens barn.

Mer läsning

Annons