Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LO rapporterar om sällsynt få missförhållanden på sommarjobb

/


I sommar har LO-distriktet Gävleborg besökt 59 arbetsplatser i Gävle där man anställt sommarjobbare. Deras utsända kan rapportera om sällsynt få problem på arbetsplatserna.

Annons

I Gävle har LO besökt 59 arbetsplatser och det handlar om butiker, hotell, kommunala arbetsplatser, städbolag och industrier för att undersöka villkoren för sommarjobbarna. Viktor Rasjö, ombudsman på LO, berättar att reaktionerna på fackets besök är positiva bland både arbetsgivare och sommarjobbare.

- 99 procent av arbetsgivarna vill göra rätt för sig och vill att det ska vara schyssta villkor. De problem som uppdagas har att göra med okunskap och inte ovilja.

Det mest förekommande problemet på de besökta arbetsplatserna i Gävle säger Viktor Rasjö handlar om att det saknas anställningsbevis. Vilket kan skapa konflikter mellan arbetsgivare och arbetstagare.

- Problemet är att man inte kommer överens. Man missförstår lönen och vilka arbetstider man ska jobba och då blir man osams.

Tidigare år under LO:s sommarjobbsturné har man bland annat upptäckt 13-åringar som hanterar pengar och 14-åringar som jobbat från åtta på morgonen till elva på kvällen. Men inga missförhållanden av den kalibern har upptäckts i år.

Mer läsning

Annons