Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lotta på Lantmäteriet kämpar för de unga

/
  • Bolougnerbadet är något av ett smultronställe för Gävlebon Lotta Sjöberg, som till vardags jobbar på Lantmäteriets HR- avdelning.
  • – Det betyder mycket såklart, och det är ett kvitto på att vi lyckats med vårt arbete, säger Lotta Sjöberg om sin nominering till 2016 års Employer branding-ansvarig.


I många år har hon jobbat med personalfrågor på Lantmäteriet i Gävle.


Nu nomineras Gävlebon Lotta Sjöberg till ett stort kommunikationspris för sitt arbete med att få myndigheten att framstå som attraktiv arbetsgivare.

Annons

– Det är såklart väldigt roligt och det betyder mycket för mig. Det är även ett kvitto på att det arbete vi lagt ner har gett resultat, säger hon.

Hennes roll är att ansvara för den långsiktiga rekryteringen vid Lantmäteriets HR-enhet. Det utåtriktade arbetet handlar om att synas och det görs genom att informera i skolor inför eftergymnasiala utbildningar och på arbetsmarknadsdagar. Samarbeten med högskolor och universitet, där studenter exempelvis får möjlighet att skriva examensarbeten, är också en viktig del i arbetet.

– Det personliga mötet är viktigare än masskommunikation, säger Lotta Sjöberg. Det är en strategi vi jobbat med i några år och sett goda resultat av. Studie- och yrkesvägledare är också en viktig målgrupp att nå ut till eftersom det är de som vägleder ungdomar mot framtida yrken.

Vad ungdomar efterfrågar hos en potentiell arbetsgivare har förändrats de senaste tio åren, berättar hon.

– Vi märker att det är viktigare för 80- och 90-talisterna än tidigare generationer att ha utvecklande och inspirerande arbetsuppgifter. De går inte till jobbet bara för att få en lön. Därför försöker vi förmedla att det vi gör vi gör är meningsfullt och har direkt betydelse i folks vardag. Utan oss skulle Sverige inte fungera. Vi berättar också hur vi jobbar i team på arbetsplatserna och våra chefer har exempelvis idag en mer coachande roll och ska skapa förutsättningar hos varje medarbetare.

Uppfattningen av att det skulle vara stelt och byråkratiskt att jobba åt en statlig myndighet upplever hon har förändrats. Det utåtriktade arbete som gjorts myndigheter visat upp de senaste åren har varit en stor del i den attitydförändringen, menar Lotta Sjöberg.

 – Vi har fördel av att en myndighet fortfarande ses som en seriös och trygg arbetsgivare. Det är många som tror att ungdomar inte behöver trygghet, att de exempelvis kan byta jobb lite hur som helst. Men vi har sett att trygghet är något som är viktigt och som efterfrågas av många ungdomar. Några exempel på yrken som finns hos oss är projektledare, lantmätare, mät och kartingenjörer, IT/GIS, systemutvecklare, ekonomer och jurister.

Vilka är de största utmaningarna du ser med arbetet nu?

 – Det börjar bli allt svårare att nå ut i mediebruset. Vi behöver bli ännu bättre på att finnas i sociala medier, där nästan alla ungdomar finns och även finnas i andra framtida kommunikationskanaler, säger Lotta Sjöberg.

Mer läsning

Annons