Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mackmyra Whisky varnas

/

Mackmyra Whisky får en varning av socialnämnden på grund av att företaget brutit mot alkohollagen. Trots att whiskyföretaget bara har tillstånd att servera alkohol till slutna sällskap har de anordnat whiskyprovningar för allmänheten.

Annons

Tidigare kunde vem som helst gå in och boka en whiskyprovning på Mackmyra bruk via företagets hemsida. Reklam om whiskyprovningarna skickades också ut till alla hushåll i Gävle. Kommunens alkoholhandläggare påpekade att detta stred mot företagets serveringstillstånd som bara gäller för slutna sällskap. Då gjorde Mackmyra Whisky en ändring och alla som ville delta på en whiskyprovning blev tvungna att gå med i ”Mackmyra whiskyklubb”. Men eftersom medlemskapet var gratis och alla kunde gå med i klubben ansåg inte kommunen att den levde upp till kraven för att kallas ett slutet sällskap.

Kommunen har också påpekat att serveringstillståndet inte heller gäller för det erbjudande om golf och whiskyprovning som whiskyföretaget haft tillsammans med Mackmyra golf. Även whiskykryssningen med skonaren Vega under förra årets marinfestival i Gävle var olaglig.

Mackmyra Whisky har nu upphört med whiskyprovningarna på bruket för klubbmedlemmar och anordnar istället whiskyprovningar för allmänheten på restauranger. Slutna sällskap som bokar i förväg kan fortfarande prova whisky på bruket.

Mackmyra Whisky har även brutit mot alkohollagen genom att inte servera någon mat vid whiskyprovningarna. Efter påpekanden har man ändrat på detta och serverar nu paj till de gäster som vill äta.

Trots att det rör sig om upprepade brott mot alkohollagen så anser inte socialnämnden att det finns tillräckliga skäl att dra in Mackmyra Whiskys serveringstillstånd.

– De har rättat till de fel som begåtts och har insett allvaret i det här, säger Maritha Johansson, V, ordförande i socialnämnden.

Men nämnden konstaterar att detta visar att företaget saknar nödvändiga kunskaper om alkohollagen. Företaget får därför en varning och senast den 31 maj måste man kunna visa upp ett intyg på att minst hälften av styrelsen i Mackmyra Whisky har genomgått en utbildning i alkohollagen. Detta är ett krav som sedan några år finns i alkohollagen.

– Om de inte uppfyller det kravet så är det skäl för att återkalla serveringstillståndet, säger Margitta Fröberg, förste alkoholhandläggare på socialtjänsten.

Mackmyra Whiskys VD Magnus Dandanell säger att styrelsen nu ska gå den utbildning i alkohollagen som socialnämnden kräver. Han träffade politikerna i socialnämnden igår och säger sig ha fått löften om att denna varning inte ska påverka framtida ansökningar om serveringstillstånd om företaget lever upp till lagens krav i fortsättningen.

– Vi har förstått att vi har gjort fel och tar det fulla ansvaret för det, säger Magnus Dandanell.

Mer läsning

Annons