Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Majoriteten spricker?

Frågan om upphandlingen av hemtjänst och gruppboenden splittrar den politiska majoriteten i Gävle och Vänsterpartiet överväger nu att lämna samarbetet med Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Annons

Kritiken från Vänsterpartiet var hård efter det att omvårdnadsnämnden i går beslutat att genomföra upphandlingarna av hemtjänsten och elva gruppboenden.

– Vi tycker att det här är ett dåligt sätt att spara pengar. De privata företagen kan erbjuda ett lägre pris genom sämre villkor för personalen. I Gävle kommun har vi ett heltidsbeslut som vi är stolta över. Nu kommer det i stället att bli fler timvikarier och deltidsanställda i hemtjänsten, säger Björn Öberg, ordförande för Vänsterpartiet i Gävle.

Ett av Vänsterpartiets viktigaste vallöften var att ingen mer kommunal verksamhet skulle läggas ut på entreprenad i Gävle.

– Många av våra medlemmar ifrågasätter om vi kan vara med och regera i Gävle när besluten går emot det vi står för, säger Björn Öberg.

På onsdag ska Vänsterpartiet i Gävle hålla ett medlemsmöte där frågan om det fortsatta samarbetet med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet kommer upp. Medlemsmötet kan då fatta beslut om att Vänsterpartiet ska avbryta samarbetet. Björn Öberg vill själv inte säga vad han tycker i frågan utan avvaktar medlemsmötets beslut.

Om Vänsterpartiet hoppar av samarbetet och går i opposition innebär det att det inte längre finns en styrande majoritet i Gävle kommun. Hur Socialdemokraterna skulle agera i ett sådant läge ville arbetarekommunens ordförande Peter Hasch inte uttala sig om i går.

– Jag tycker att vi har ett bra samarbete med Vänsterpartiet och Miljöpartiet och jag hoppas att vi kan fortsätta det, säger Peter Hasch.

Mer läsning

Annons