Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Malin lärde ut yoga

/
  • Malin Berghagen var i stan i går för några yogapass och en föreläsning i ämnet. Foto: Stefan Estassy

GÄVLE -Flexa fötterna. Räta upp ryggen. Andas uuut.
Malin Berghagen yogade i Gävle i går. Och det var många som bytte julstressen mot yoga med Malin på Uddans dansstudio i går.

Annons
Många kanske trodde att det var en trend i new age-rörelsens efterdyningar. Lite flummigt så där. Men meditationsformen överlevde och praktiseras i dag både av hälsofreaks och medelålders stressade Svenssons. De flesta är dock, av någon anledning, kvinnor.
På Uddans på Nygatan hålls sju kurser i veckan i yoga.

- Yoga är otroligt skönt för kroppen, mycket för att det känns så skönt på insidan också. Man blir alldeles lugn, blir av med en massa stress och får ordning på ämnesomsättning och tarmar säger Agneta Udd-Hellgren.
Yoga handlar om mycket om balans, att stressa av, att andas rätt och rensa bort negativa tankar. Hela kroppen får sig en genomgång och sträcks ut.

Malin Berghagen kallar sig själv levnadskonstnär, men kanske är hon mest känd som skådespelare och programledare, och för all del kändisbarn. Som tonåring inledde hon sitt yrkesliv med en kort modellkarriär.
- Jag var söt och kändisbarn och åkte in i den karusellen, säger hon.
Sedan dess har det blivit lite av varje. Hon har bland annat stått i videobutik och serverat. I januari påbörjas inspelningen av en ny Wallanderfilm, där hon har en roll. Vilken då? undrar jag.
- Det säger jag inte, säger hon nöjt.

Sin vardag har hon i Hälsingland, långt bort från kändislivet, med man och fyra barn.
- Vi har precis köpt ett underbart, gammalt hus i Färila med kakelugnar och vedspis och allt.

Hon har använt sig av yoga i sju år.
- För mig är det ett redskap att komma ner i varv och hålla kroppen frisk. Yoga betyder förening; förening mellan kropp och själ, ande och medvetande. Det är så det funkar. Det är också väldigt bra om man har mat- och ätstörningar eftersom man lär känna sig kropp och att tycka om den.
Varannan vecka leder hon yogapass och föreläser i ämnet. Hon säger att fler och fler kommer.
- När det kom på 1970-talet, var det väl inte så många som höll på med yoga. I dag är det helt vanliga människor. I dag vet folk att det inte är nåt konstigt, ingen religion eller så utan ett seriöst sätt att hålla sig i form, säger Malin Berghagen.

Sofia Öhlander
026-15 96 17
sofia.ohlander@gd.se

Mer läsning

Annons