Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Malin tog steget från polisen till Migrationsverket

/
  • – Jag kände att jag hade gjort mitt inom polisen. På Migrationsverket såg jag en chans att få ägna mig åt det jag brinner för på heltid, säger Malin Poltrago.
  • – Jag kände att jag hade gjort mitt inom polisen. På Migrationsverket såg jag en chans att få ägna mig åt det jag brinner för på heltid, säger Malin Poltrago.
  • Polisyrket verkade spännande och fullt av möten med olika sorters människor – raka motsatsen till ett kontorsjobb.    – I början motsvarade jobbet mina förväntningar. Jag gillar att hamna i situationer som man inte hamnar i privat, att komma i kontakt med en del av samhället som man inte känner till så mycket om, säger Malin Poltrago.

Jobbannonsen mejlades direkt till henne.
Då valde Malin Poltrago att gå vidare efter tolv år som polis.
– Jag kände att jag hade gjort mitt, säger hon.

Annons

Flera av hennes tidigare kollegor har antingen sagt upp sig eller tagit tjänstledigt för att testa någonting annat. Arbetsförmedlingen, Region Gävleborg (tidigare landstinget), CSN, Arbetsmiljöverket och Ikea är några arbetsgivare som värderat polisernas kompetens högt.

I Malins fall var det Migrationsverket som ryckte i henne.

– De hade fått veta att jag jobbade med verksamhetsutveckling inom polisen utifrån ett speciellt systemsynsätt och tyckte att jag skulle söka en ledig tjänst hos dem. Efter två anställningsintervjuer fick jag en provanställning på sex månader.

Hon började sitt nya jobb i maj och har fått tjänstledigt från polisen. I dagsläget har hon inga planer på att återvända till sin gamla arbetsplats.

– Nej, jag trivs jättebra. Migrationsverket står inför stora utmaningar och det triggas jag av. Förutom verksamhetsutveckling jobbar jag med coachning mot personalgrupper, chefer och ledare, säger Malin Poltrago.

Hon sökte till polishögskolan som 20-åring. Polisyrket verkade spännande och fullt av möten med olika sorters människor – raka motsatsen till ett kontorsjobb.

– I början motsvarade jobbet mina förväntningar. Jag gillar att hamna i situationer som man inte hamnar i privat, att komma i kontakt med en del av samhället som man inte känner till så mycket om, säger Malin Poltrago.

Efter några "obekymrade år" började hon fundera på hur ordervägarna såg ut och hur verksamheten skulle kunna utvecklas. Hon utsågs till biträdande enhetschef för personal i yttre tjänst.

– Jag jobbade med långsiktig planering, coachning av underchefer och hade ett visst strategiskt ansvar. Det var som att lägga ett jättestort pussel, säger hon.

Men utvecklingsarbetet bedrevs på deltid och skulle dessutom avslutas vid förra årsskiftet när alla polismyndigheter slogs samman till en enda. Sammanslagningen innebar också att hennes tjänst försvann och hon blev tvungen att hitta en ny plats inom myndigheten.

I det läget damp jobbannonsen från Migrationsverket ner i hennes mejlkorg.

– Jag kände att jag hade gjort mitt inom polisen. På Migrationsverket såg jag en chans att få ägna mig åt det jag brinner för på heltid, säger hon.

Trots att det nya jobbet på Migrationsverkets kvalitetsavdelning inte innebär något personalansvar har bytet av arbetsgivare inneburit ett lönelyft. Men varken lönen, bristande utvecklingsmöjligheter eller osäkerheten kring den nya organisationen har påverkat Malin Poltrago i hennes beslut.

– Nej, jag har nog hela tiden tänkt att jag inte ska jobba med samma sak i hela mitt liv. Det är jag alldeles för nyfiken för, säger hon.

Mer läsning

Annons