Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Man måste hitta ögonen”

/
  • Börje Svensson är kritisk till att domstolarna oftare väljer att döma till fängelse än till vård.

Sexuella perversioner som slår ut empatin, förmågan att avmänskliga sina offer eller att helt enkelt inte klara av relationer och närhet till andra människor. Det finns fler än bara ett svar på frågan vad det är som gör att vissa människor blir sexbrottslingar.

Annons

– De vuxna förövarna finns inom alla yrken; du kan vara katolsk präst eller polischef. Den unga förövaren kan vara tonårskillen som är utanför i kompisgruppen och inte pratar med andra killar om sex eller klarar av närhet över huvud taget, men som samtidigt är fullproppad med könshormoner.

Det säger Börje Svensson, psykoterapeut som arbetat både med utsatta barn och de värsta dömda sexförbrytarna, bland andra Anders Eklund.

I går var hans kunskaper och erfarenheter om gärningsmän och offer en av programpunkterna på en utbildningsdag om våld och övergrepp mot barn på Folkets hus. 300 personer från kommuner och landsting fanns på plats för att lära sig mer. Många av dem möter i sin yrkesroll utsatta barn.

När det gäller unga förövare, som står för 20-30 procent av sexbrotten, är de ofta väldigt intresserade av sex men klarar inte av relationer eller närhet.

– Klarar man inte närhet, då blir nätet perfekt. Nätet och det som finns där isolerar dem ännu mer, det blir som ett missbruk, man väljer bort allt annat.

Bland de vuxna förövarna finns pappan som vid frukosten dagen efter som vanligt frågar vad hon vill ha på mackan.

– De har förmågan att avmänskliga sina offer. Det finns till och med de som även tröstar efteråt.

Att väcka empatin, att förövarna ska sätta sig in i brottsoffrens situation, är en del i behandlingen.

– Många har svårt att se andra människor i ögonen, men det är där ingången till empatin är. Man måste hitta ögonen.

Pedofilerna tycker ofta om att umgås med barn, även när det inte handlar om sex.

– De kan ha dålig självkänsla och komplex och har kanske aldrig haft sex, men i sällskap av barn känner de sig trygga och att de duger.

Att sexförbrytare själva har varit utsatta för övergrepp eller kränkningar i barndomen stämmer inte alltid.

– Den teorin håller inte. Det finns otroligt många som har varit med om väldigt svåra sexuella övergrepp men som inte själva blir sexförbrytare för det. Jag tror inte det finns en enda orsak. Nånstans finns en brytpunkt som sedan leder vidare till att man hamnar i en ond cirkel.

Börje Svensson är kritisk till att domstolarna oftare väljer att döma till fängelse än till vård, där målet är att de dömda ska släppas ut friskare än de var när de kom. Han säger att behandling hjälper och minskar återfallsfrekvensen med 37 procent.

– Först avmänskligar de sina offer, sen blir de avmänskligade av samhället. Det kan man ju tycka bara är rättvist, men om man vill att de ska sluta begå övergrepp så är det inte rätt väg att gå.

Mer läsning

Annons