Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med mikrofonen riktad mot Norden

/
  • Jenny Sanner Roosqvist har alltid gillat att jobba med tv och radio och hon har gjort det sedan hon gick ut journalisthögskolan. Hon säger att det passar henne.  – Jag är inte rädd för att prova nya saker och jag är bra på att följa flera spår samtidigt när jag är ute på jobb, säger hon.
  • Jenny Sanner Roosqvist

Radio och tv är något som uppfyllt ­Jenny Sanner Roosqvists hela arbetsliv. Två kortare korrespondentvikariat har hon lagt bakom sig och nu väntar en flytt med hela familjen till ­Helsingfors. – Just nu är det här mitt drömjobb. Det kan bli riktigt kul, säger Jenny Sanner ­Roosqvist.

Annons

Klädd i en röd sommarklänning och brun och fräknig hy möter Jenny Sanner Roosqvist oss vid Valbo Ishall. Här är Jennys dotter på konståkningsläger i veckan. I kontrast till sommarvärmen har Jenny med sig en hög med varma kläder som hon kan kura in sig i på läktaren till den kalla skridskobanan.

Vid årsskiftet börjar hennes tjänst som korrespondent i Norden för Sveriges Radio. Där kommer hon att bevaka länderna i Norden och Baltikum.

– Det är en fantastisk möjlighet att få åka till alla dessa länder. Det är inga land som man åker på semester till.

Jenny har tidigare varit korrespondent för Sveriges Radio en sommar i New York och en i Sydafrika. I minst två och ett halvt år kommer hon att bo i Finland och resa runt och göra inslag från olika länder.

– Man vet pinsamt lite om sina grannländer, säger hon. Om Finland tänker jag till exempel spontant på skolskjutningar. Och nästa år är det val där. Men det finns ju också en vardag emellan.

För flera år sedan fanns det en reporter i varje nordiskt land men sedan slogs bevakningen ihop till en enda tjänst.

– Jag vill ha mycket att göra. Jag blir stressad om jag inte har det.

Jenny kommer därför ofta att vara på resande fot för att kunna bevaka ett stort område.

– Det är mycket frihet under ansvar. Jag kan inte täcka allt, men det går ju aldrig. Jag kommer att jobba väldigt mycket. Man är stand-by hela tiden.

Hon måste själv planera in när hon åker iväg, redigerar och när hon kan ta det lugnt och återhämta sig. Att se fram emot under stressiga stunder är en lång semester på cirka åtta till tio veckor på sommaren.

Jenny trivs med att jobba med radio och gillar direktheten och smidigheten med mediet. Hon har även tidigare jobbat med tv.

– Jag har fått testa så himla mycket. Som 25-åring hade jag varit programledare i både tv och radio. Nu kan jag pensionera mig, säger hon och skrattar.

Men i höst blir det i stället dags att läsa finska.

– Man måste bjuda till lite om man flyttar. I alla fall lära mig så pass att jag kan kolla i en tidning. Om man sedan inte klarar det är det en annan sak, säger hon. Det är ett helt absurt språk.

Sveriges Radio har en lägenhet i Helsingfors dit Jenny kommer att flytta med man och sina två barn.

– Jag känner att det kommer att ge mycket. Det är nyttigt att bo i en annan kultur.

Hon trivdes bra i New York och Sydafrika också men där är det inte så ”familjevänligt”. Finland ligger närmre, både geografiskt och i kulturellt.

Jennys man får en medföljandelön som motsvarande ett deltidsjobb. Och barnen kommer att gå i svensk skola. Hon berättar att det inte var ett helt lätt beslut att ta när man har en åtta- och en tolvåring.

– Man måste tänka igenom det, man vet ju själv hur det var då, säger hon.

Jenny berättar att barnen kommer att kunna fortsätta med de fritidsaktiviteter som de sysslar med hemma, bland annat konståkning och fotboll. Dotterns två kaniner kommer även att flytta med över Bottenhavet.

– Jag hoppas att min familj blir glad och får kompisar, säger Jenny. Skiter det sig helt får de åka hem.

Resor hem till Sverige kommer inte att bli aktuellt för hennes egen del.

– Jag kommer inte att ha tid, men min familj kan ju åka på kryssning eller så. De kommer ju att ha lov.

Familjens hus i Olsbacka kommer att hyras ut under tiden. Och förutom alla kollegor och vänner kommer Jenny att sakna sin trädgård.

– Jag gillar att bara kunna komma ut.

Hon tränar mycket hemma i Sverige och förhoppningsvis kommer hon att hinna med en joggingtur mellan jobbsessionerna i Helsingfors också.

– Man måste röra på sig för att orka. Man får bra idéer när man är ute och springer.

I lägenheten finns, som standard i Finland, även en bastu att svettas ut i.

Att hon verkligen ska åka iväg och bo i ett annat land i minst två och ett halvt år känns en aning diffust.

– Men lite mer konkret blir det när vi börjar tänka på att hyra ut huset, vilka möbler som kommer att få plats i lägenheten och att börja plugga finska.

Livet i Finland är inte det som hon ser mest fram emot. Utan istället alla dem resor hon kommer att göra därifrån för att sprida nyheter och kunskap från våra grannländer.

Mer läsning

Annons