Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med naturen som lärare

/

Att lära genom att uppleva. Det är I Ur och Skur-skolornas motto. När barnens lektioner i går flyttades ut till Stadsträdgården var det kroppen som stod på schemat.

Annons

Det duggregnar och kylan kryper tätt inpå. Men barnen från skolan och förskolan I Ur och Skur är glada. De hoppar, kanar, klättrar och kryper. Så håller man värmen uppe.

I dag har deras skola flyttat ut till Stadsträdgården och såväl lektioner som lunch intas ute i det fria. Glöggen puttrar över en öppen eld.

– Vi visar upp vår verksamhet, det är inte så många som känner till I Ur och Skur, säger läraren och utvecklingsledaren Pernilla Netsman.

I Ur och Skur finns i hela landet och har ett par skolor i Gävle. Skolans arbetssätt är att barnen ska lära sig genom att uppleva. Upplevelserna sker ofta med hjälp av naturen. Barnen får vara ute så ofta det går och lära sig på plats genom att se och göra. Ska man lära sig om svampar, ja då går man ut i naturen och tittar på svampar.

I dag är det tema kroppen. Runt om i parken finns stationer där barnen på ett lite annorlunda sätt får lära sig om kroppens olika delar och funktioner. På stationen hörsel får man gå en bana med förtäckta ögon. Framför går en kompis och visar rätt väg genom att skaka på en bjällra. Det gäller alltså att lyssna ordentligt för att höra var man ska gå. Och förstås att lita på sin kompis.

– Det var ganska lätt, vi ska bygga en svårare bana, säger Julia Erixon och Jennifer Ellus som just klarat av uppdraget.

På tarmstationen får ett långt rep symbolisera tarmarnas snirkliga väg. En kulle är matstrupen och målet är bänken längst bort, toaletten.

En efter en åker barnen stjärtlapp ner för matstrupen och tar sig sedan igenom matsmältningssystemet.

– Låtsas att du är fyra timmar i magsäcken, uppmanar läraren.

– Men jag vet inte hur länge fyra timmar är, svarar en pojke bekymrat.

Men det är inte bara lek. Upplevelserna varvas med lektioner och frågestunder. Och det är just det som är tanken; att låta barnen blanda det praktiska med det teoretiska. Att göra leken till ett redskap. Då lär man sig bättre. Som när barnen skulle lära sig om stenåldern och fick leva på stenåldersvis i en vecka.

– I dag har jag lärt mig massa saker. Typ att ögonen aldrig växer. De här ögonen kommer jag ha hela livet, berättar Fanny Halling.

I Ur och Skur handlar inte bara om barnens hälsa utan också om jordens. Ett av syftena är att få barnen att bli miljömedvetna. Om man känner naturen väl, då är chansen större att man är tycker om och är rädd om den.

– Det är de här barnen som ska lösa våra framtida miljöproblem, säger Pernilla Nestman.

Mer läsning

Annons