Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljögifter efter pappersbruken sprider sig

/
  • Lovisa Zillén Snowball gästade miljöövervakningsdagarna i Högbo för att berätta om de giftiga fiberbankarna efter Norrlandskusten.
  • Under sommaren har man tagit upp prover från fiberbankarna för att se vad de innehåller.

De ligger som sköra miljögiftsbehållare, fiberbankarna i vattnet utanför pappersbruken.
– Landhöjningen gör att problemet aldrig läker naturligt, säger Lovisa Zillén Snowball från SGU.
Klimatförändringar kan förvärra läget.

Annons

Läs mer: Träindustrin har förgiftat havsbotten.

SGU och länsstyrelserna i fem norrlandslän kartlägger i sommar fiberbankarna där pappersbrukens giftiga utsläpp lagrats, på sina håll sedan i början av 1800-talet.

Där finns en lång rad miljögifter, dels tungmetaller som bly och kvicksilver, dels organiska miljögifter som PCB, DDT och dioxin. Kartläggningen ska resultera i en riskbedömning och förslag på vad som ska göras åt dem.…

Redan i dag dödar fiberbankarna den botten de ligger på och det har skett skred, där bankarna glidit iväg. Skreden ökar risken för att miljögifterna sprids, liksom att de kommer allt närmare ytan i takt med landhöjningen. Klimatförändringarna riskerar också att påverka dem.

I Gästrikland är det bara fiberbankarna utanför Norrsundet som ingår i kartläggningen.

Läs också: Utbrett fusk med dieselbilar

Några mätresultatet från sommarens provtagningar är inte sammanställda än vare sig här eller andra län. Men en sak har de i alla fall hunnit se i Gävleborg säger Lovisa Zillén Snowball i SGU:s styrgrupp.

– Fiberbankarna är mindre och det är ett större område med fiberrika sediment.

Det kan bero på att bankinnehållet spridit ut sig.

Risken för spridning är en sak som fått staten att ge pengar till kartläggningen, en annan att djurlivet redan påverkas av miljögifterna. Organiska miljögifter är orsaken till att havsörnar får sköra ägg och missbildade ungar i större utsträckning efter Norrlandskusten, framför allt vid Höga kusten. I sommar har de i samband med att de undersökt fiberbankarna också tagit prov på havsborstmaskar, som visat sig ha tagit upp gifterna i kroppen.

SGU och länsstyrelserna ska också avgöra vilka fiberbankar som behöver åtgärdas först och vilken av dagens metoder som är lämpligast. Notan för åtgärderna kommer att bli hög, men hur hög är ännu inte klart. Inte heller vem som ska betala.

Läs mer: Underhållsstopp på Stora Enso i Skutskär

Mer läsning

Annons