Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Missbruk av SOS-samtal att vänta i Gävle på nyårskvällen – drabbar nödställda

/

Under nyårsnatten förväntas många ringa SOS Alarm – men alla samtal är inte nödsamtal.

Annons

Under den förra nyårsnatten ökade antalet larmsamtal till SOS Alarm från Gävleborg mer än tredubbelt. En kombination av alkohol, raketer och smällare gör att många hamnar i nödsituationer.

Läs mer: Premium: Ambulans hem från krogen? Här är Gävleborgarnas onödiga samtal till 112

Men alla samtal är inte av akut karaktär. Ungefär 40 procent av alla samtal till 112 är inte verkliga nödsamtal, enligt Gunnar Bergström, tjänsteägare 112, SOS Alarm.

– Om situationen inte är akut så rekommenderar vi att man ringer andra viktiga samhällsnummer, säger Gunnar Bergström.

För icke-akuta samtal ska man ringa 1177 för sjukrådgivning via telefon, 114 14 för polisiära händelser eller 113 13 för information vid olyckor eller kriser.

Även nödraketer orsakar bekymmer under nyårshelgen. Falska nödraketer innebär onödiga kostnader för sjöräddningsinsatser helt i onödan. Dessutom tar de resurser från skarpa sjöräddningsfall. Att skjuta upp nödraketer utan att någon befinner sig i nöd är olagligt och den som ertappas blir föremål för en polisutredning och kan dömas i domstol.

Även thailändska papperslyktor orsakar en del besvär då de kan förväxlas med en nödraket. Därför uppmanar Sjöfartsverket och Sjöräddningssällskapet den som planerar att skicka upp papperslyktor ute i skärgården eller längs kusten att på förhand meddela Sjö- och flygräddningscentralen.

Den som skjuter upp nödraketer eller ringer nödnumret 112 i en icke-akut situation tar värdefull tid från den som är i behov av akut hjälp, tid som kan vara skillnaden mellan liv och död.

Några exempel på onödiga larmsamtal som folk har ringt till SOS Alarms operatörer är:

• En kvinna har tappat nycklarna och kommer inte in i bostaden. Hon undrar om 112 kan hjälpa henne.

• En kvinna säger att sonen tappat bort sin snowracer. Hon frågar om SOS Alarm kan lokalisera den.

• En man vill reklamera nyårsraketerna för att de inte fungerar.

• En man undrar varför det är mörkt på gatan då det är strömavbrott i delar av Stockholm. SOS-operatören hänvisar mannen till 113 13.

Mer läsning

Annons