Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderaterna kritiska till regionkommun

Drömmen om en storregion sprack. Nu vänder politikerna i stället blicken inåt länet och vill bygga ut landstinget till en arena för regionpolitik. Men förslaget får kritik.

Annons

Närmare hundra kommun- och landstingspolitiker från Gävleborg var i går samlade till regionfullmäktigemöte i Bollnäs för att diskutera bildandet av en så kallad regionkommun.

Förslaget innebär att länets två stora regionala aktörer, Landstinget Gävleborg och Region Gävleborg, slås ihop. Ett nytt direktvalt parlament bildas som ska ansvara för allt från klassiska landstingsfrågor som sjukvård och kollektivtrafik till infrastruktur, näringlivsutveckling och strukturfonder.

Tanken är att regionkommunen ska vara i drift den 1 januari 2015. Men för att det ska vara möjligt krävs godkännande från regeringen.

Förslaget läggs fram sedan flera års försök att bilda en storregion med Dalarna, Uppsala med fler län misslyckats.

– Det här är inte optimalt, men det är vad vi kan klara av i dag, sa Sven-Åke Thoresen, S, ordförande i styrelsen för Region Gävleborg.

Sammanslagningen skulle innebära att alla regionala frågor skulle hanteras i en folkvald församling. En stor demokratisk vinst, anser förespråkarna. Förslaget skulle också innebära minskad administration och minskade kostnader i och med att dagens regionfullmäktige kan avskaffas.

– Vi får en tydlig och stark regionbildning och står på det sättet väl rustade om det blir nya diskussioner om att bilda storregion i framtiden, sa landstingsrådet Eva Tjernström, S.

En majoritet – Socialdemokraterna, Folkpartiet, Centern, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna – uttalade starkt stöd för förslaget. Kristdemokraterna var även de med på vagnen men tycktes se förslaget mer som en nödlösning.

Moderaterna och Sjukvårdspartiet var däremot kritiska. De tyckte att förslaget hastats fram och ville ha längre tid för analys och politisk process.

– Det blir ingen regionbildning om vi inte är helt eniga över partigränserna, regeringen kommer inte att ge sitt godkännande, varnade Stig Zettlin, SVP.

Flera M-ledamöter hade svårt att se någon vits alls med förslaget. De undrade i raljerande ton vad som blir bättre av att ”Gävleborg bildar region med sig själv”, av att ”landstinget byter namn”, av att ”landstingsråden får nya titlar”.

– Det går utmärkt att minska politikerkostnaderna utan att göra den här stora omorganisationen, sa Patrik Stenvard, M, oppositionsråd i landstinget.

Frågan går nu vidare för ställningstagande i länets tio kommuner och i landstinget i Gävleborg.

Mer läsning

Annons