Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nämnd ger Vestlund svar på tal

GÄVLE Nu får Håkan Vestlunds angrepp på Gävle kommun för maktfullkomlighet mothugg.
Byggnads- och miljönämnden har beslutat att svara skriftligt. Svaret ska vara klart på måndag och kommer att undertecknas personligen av alla ledamöter i nämnden.

Annons
- Det är ovanligt att man gör så men det visar hur allvarligt vi ser på det här angreppet, säger Lena Lundgren, s, ordförande i byggnads- och miljönämnden.
- Vi tycker det är ett generalangrepp. Vi anklagas för att inte sköta vårt uppdrag som nämnd, och dessutom anklagas en enskild handläggare för lögn. Det är oerhört allvarligt, särskilt som Håkan Vestlund är förtroendevald revisor i kommunen och själv har erfarenhet som politiker. Han borde veta vad som gäller.

Det före detta kommunalrådet Håkan Vestlunds angrepp kom i samband med ett miljöärende där företaget Almer Oil, där Håkan Vestlund är styrelseordförande, av byggnads- och miljönämnden ådömdes en miljösanktionsavgift på 150 000 kronor för att företaget hanterat oljeavfall utan tillstånd.
Almer Oil överklagade till miljödomstolen i Östersund, men domstolen gick på kommunens linje: Almer Oil har brutit mot miljöbalken och ska betala.

Men det utslaget accepterar inte Almer Oil. När styrelseordförande Håkan Vestlund i Arbetarbladet fick tillfälle att kommentera domen sa han att Bygg & Miljös agerande är exempel på de frostiga relationerna mellan kommun och näringsliv i Gävle.
- Gävle ligger ju risigt till i undersökningarna, framför allt när det gäller myndighetsfrågor. Man är inte intresserad av att hjälpa till utan försöker bara visa vem som har makten, sa han i artikeln där han också anklagade tjänstemän på Bygg & Miljö för att ljuga.

De här uttalandena har upprört alla som sitter i byggnads- och miljönämnden i Gävle, oavsett politisk färg.
- Vi ser det som ett allvarligt angrepp, men vi ska visa att vi sköter vårt uppdrag, säger Lena Lundgren, s.
Håkan Vestlund håller fortfarande fast vid sin kritik mot Bygg & Miljö. Han anser att Almer Oil hade fått ett muntligt klartecken som tjänstemännen senare har förnekat att de gett.

Ingegerd Sörgard

Mer läsning

Annons