Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nedläggningen av buss 11 bryter inte mot komunallagen

/

GÄVLE Både länsrätten och kammarrätten gav tekniska nämnden rätt. En nedläggning av buss 11 till Sörby och Hemlingby bryter inte mot kommunallagen. Det blir nog folkets protester som leder till en ändring, tror Annika Erixån.

Annons
- Jag litar på den demokratiska processen här. Det har blivit fel och de kommer att rätta till det, säger hon.
Som GD har berättat tidigare så fattade tekniska nämnden ett beslut att lägga ner busslinje 11 mellan centrala stan och Hemlingby via Sörby. Detta i samband med att man lägger om hela det lokala linjesystemet till ett system med tre stomlinjer och några kompletterande servicelinjer. Och eftersom man har ont om pengar och resandet bedömdes som tunt längs linje 11 så drogs den bort. Något som trädde i kraft i måndags.

Flera boende i Sörby och Hemlingby har tagit initiativ till insamlingslistor med tusentals namn, ställt frågor i fullmäktige och planerar en större demonstration för bussen den 19 juni. Dessutom har Annika Erixån och 17 till boende gjort en överklagan av beslutet för att det skulle strida mot kommunallagens princip om likvärdig service till alla invånare oavsett var i kommunen de bor.

Men länsstyrelsen godtog nämndens beslut och nu har kammarrätten beslutat sig för att inte meddela prövningstillstånd. Annika Erixån vet ännu inte om man ska försöka överklaga vidare till regeringsrätten.
- Vi får ta ställning till det senare, säger hon.
Den senaste tiden har saken dessutom kommit i ett annat läge. Hon har pratat med politiker som menar att beslutet om nedläggning togs för snabbt av nämnden och att man inte kunde förutse konsekvenserna, som att det till exempel blir ökade kostnader för barn- och ungdomsnämnden att bekosta skolskjutsar på annat sätt. Frågan borde avgöras på ett mer centralt plan så man kan se alla konsekvenser mellan förvaltningarna, menar hon.

Dessutom har nu också s och v skjutit till en extra miljon till nämnden för att komma till rätta med bussarna. Något som är en signal att få fram en buss till Sörby och Hemlingby igen. Det hoppas i alla fall Annika Erixån.
Det räcker i alla fall inte med en taxilinje som bara stannar på ändhållplatserna restaurang Heartbreak och Hemlingbystugan.
- Det är en bra idé för de som ska åka fram och tillbaka. Men inte för oss som arbetspendlar och för skolorna, säger hon.

Mattias Jonsson Kjellin
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons