Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej till ny friskola i Gävle – efter misstänkt bluff

/
  • Thorengruppen vill utöka och öppna en ny friskola i Gävle. Men Skolinspektionen misstänker att friskolekoncernen lämnat in falska uppgifter – och stoppar alla ansökningar i hela Sverige.
  • Socialdemokraten Martin Vadelius, ordförande i utbildningsnämnden i Gävle, tycker att det är bra att Skolinspektionen stoppar oseriösa aktörer.

Thorengruppen vill utöka och öppna en ny friskola i Gävle. Men Skolinspektionen har stoppat alla ansökningar i hela Sverige – efter misstänkt bluff.

Annons

För att få öppna nya skolor krävs det att företaget visar att elevunderlaget är tillräckligt. Friskolekoncernen Thorengruppen hävdar att de har varit i kontakt med 65 000 personer och intervjuat 46 000 av dessa.

Falska uppgifter, menar Skolinspektionen – som har krävt bevis av Thorengruppen.

– De svar som har inkommit är inte trovärdiga, säger Malin Jern, tf enhetschef på Skolinspektionen.

Därför får friskolekoncernen avslag på alla sina ansökningar om att utöka eller öppna nya skolor. Totalt handlar det om 44 ansökningar, två gäller Gävle.

– De har inkommit med en lista på kontaktpersoner som de säger att de varit i kontakt med. När vi gjorde ett stickprov stämde det inte. 15 av 17 personer i stickprovet hade inte varit i kontakt med Thoren, säger Malin Jern.

Det var samma visa förra året, enligt Skolinspektionen.

Socialdemokraten Martin Vadelius, ordförande i utbildningsnämnden i Gävle, fick höra om Skolinspektionens beslut på måndagsmorgonen.

– Det är bra att de stoppar uppenbart oseriösa aktörer. Det är bra för Gävle och det är bra för Sverige. Men det är olyckligt att det i skolan finns utrymme att bedriva vinstjakt, säger han.

I våras behandlades ärenden gällande Thorengruppen i utbildningsnämnden i Gävle. Friskolekoncernen ville utöka Yrkesgymnasiet samt starta en ny fristående gymnasieskola.

– Vi sa nej, nämnden ville inte godkänna, säger Martin Vadelius, S.

Anledningen var att nämnden ansåg att det fanns en risk att det skulle resultera i negativa konsekvenser för befintliga skolor.

Men utbildningsnämndens ord väger lätt. Det är skolinspektionen som tar beslutet, och de brukar godkänna ansökningarna.

Men inte i det aktuella fallet med Thorengruppen. Alla ansökningar förkastas efter den misstänkta bluffen, kommunernas yttrande har inte spelat in i beslutet. Friskolekoncernen har möjlighet att överklaga.

Tror du att det drabbar Thorengruppens befintliga skolor i Gävle?

– Jag tror inte att det i formell mening drabbar dem. Men om jag var elev – eller förälder till en elev – och skulle välja gymnasium skulle jag vara väldigt tveksam till att välja en aktör som far med osanningar för att maximera sin vinst, säger Martin Vadelius, S.

Gefle Dagblad har inte lyckats komma i kontakt med någon som vill uttala sig inom Thorengruppen.

Mer läsning

Annons