Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej till vigsel kan vara brott

Den möjlighet som äktenskapslagen ger vigselförrättare att säga nej till att viga samkönade par är problematisk, menar Diskrimineringsombudsmannen, DO.

Annons

Kärnan i den nya äktenskapslagstiftningen är att alla, oavsett kön, har rätt att ingå äktenskap. Men lagstiftningen erbjuder också en möjlighet för präster och pastorer att säga nej till att viga samkönade par.

Den möjligheten kan innebära brott mot grundlagen, enligt DO.

Så här säger Regeringsformen: ”Den offentliga makten skall utövas med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans frihet och värdighet.” Och eftersom en vigselförrättare har anförtrotts en uppgift som innefattar myndighetsutövning så menar DO att det kan strida mot Regeringsformen att säga nej till att viga ett par av samma kön.

– När man läser Regeringsformen ihop med äktenskapsbalken så blir det problematiskt, säger Per Holfve, utredare på DO.

Inom många frikyrkosamfund pågår en diskussion om att säga upp vigselrätten. Då kan man fortsätta att förrätta den religiösa delen av vigseln men överlåta myndighetsutövningen till staten. Frågan är då om det blir fritt fram att neka samkönade par vigsel?

– Om det är diskriminering eller inte styrs av vilken verksamhet som bedrivs. En allmän sammankomst förbjuder diskriminering, så då beror det på om allmänheten hade tillträde till vigseln eller inte. Men jag vill inte gå längre än så i det här skedet, säger Per Holfve.

Mer läsning

Annons