Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu lagas gatorna

/
  • Nu lagas hålen, här på Norra Strandgatan intill förvaltningshuset. NCC:s arbetslag består av Jan Axman på välten samt Roland Eriksson och Lennart Nyström.Foto: Tobias Ivarsson

Gävle De värsta skadorna i gatunätet lappas nu med riktig asfalt. Tekniska kontoret satsar så länge de krympta anslagen räcker.
Gävlebornas protester mot vägförfallet tycks dock kunna resultera i mer gatupengar redan i år.

Annons
- Det pågår intensiva diskussioner just nu. Jag tycker mig se en politisk vilja att lösa problemet.
Det säger Leif Liljeberg på tekniska kontoret, ansvarig för beläggning och underhåll av kommunens vägar och gator.
För dagen kan han inte säga hur kommunen tänker sig få fram mer pengar till eftersatt underhåll. Men han tror att svaret bör finnas inom två veckor.
- Vi tycker att hela underhållsbiten måste förbättras och vill att tillskott till tekniska kontoret ska skvalpa över på andra saker som grusvägar, kantstenar och torgytor.
Tekniska kontoret har sedan vårvintern lagt ner "några hundra tusen" på att laga hål och sprickor på gatunätet som uppstått eller förvärrats under vintern. De stora groparna har fyllts med kallasfalt och så kallade snabelbilar har bättrat på andra skador. Som mest var fyra snabelbilar i arbete.

Sedan i måndags håller ett arbetslag hos NCC på med att laga skador permanent med varmasfalt. Starten sammanföll med att asfaltverket vid Sälgsjön kördes igång för säsongen. Den här veckan jobbar gruppen på Söder och i centrum. De stora gatorna prioriteras.
- Vi har fått ritningar på hela stan och även ytterområden och lappar nu hål och krackeleringar för fullt. Ett tidsödande jobb, säger Kenneth Sahlsten på NCC.
I uppdraget ingår också att ersätta vårvinterns lagningar med kallasfalt med "riktig" asfalt.
Hur länge arbetslaget kommer att fräsa, hugga upp och laga beläggning på skadade ställen vågar han inte gissa.
Olle Hildingson
026 - 15 96 38
olle.hildingson@gd.se

Mer läsning

Annons