Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu sätter de ner foten

/
  • Gävle sjukhus enda fotvårdsterapeut Ulla Ekström säger att de inte klarar att nå upp till riktlinjerna för fotvård. Foto: LEIF JÄDERBERG

GÄVLE Medicinsk fotvård behöver mer resurser.
Det anser handikappföreningarna och kallade politikerna till möte.

Annons

- Nu vill vi sätta foten i backen, säger Kerstin Westin Andersson i HSO, handikappföreningarnas samarbetsorganisation, som dock var besviken på att bara tre politiker kommit.
De fick höra Gävle sjukhus enda fotvårdsterapeut Ulla Ekström och hudsjuksköterskan Gun Söderström, båda med i sjukhusets fotteam, berätta att de inte klarar de riktlinjer för medicinsk fotvård som finns. Genom att arbeta förebyggande kan man spara mycket lidande och pengar, men de hinner inte med det ordentligt. Patienterna är hänvisade till privata fotvårdsterapeuter mellan sjukhusbesöken.

Förutom Ulla Ekström arbetar ytterligare en fotvårdsterapeut inom landstinget i Gävle, inom primärvården, och de privata hälsocentralerna har avtal med en. I Sandviken finns drygt en tjänst och i Hofors en.
- De kanske inte vet vad fotvårdsterapeuter gör, och så kostar det pengar, tror hon kan vara två förklaringar till att landstinget inte satsar mer på fotvård.

I sitt föredrag gjorde hon jämförelsen att man får två fotvårdsterapeuter för vad en underbensamputation kostar. Hon visade bilder på sår, infektioner, svamp, vårtor och tryckskador som hon behandlar. Diabetiker och reumatiker hör till dem som är i riskzonen för problem som inte privata fotvårdsterapeuter tar hand om.
- För att vara ett länssjukhus är det skandal, tycker Ivan Norberg, ordförande i Gävles diabetesförening om läget.
Han säger att Dalarna och Uppsala har landstingsanslutna privata fotterapeuter som ingår i högkostnadsskyddet och vill att Gävleborg följer efter.

Anna Bagge
026-159647
anna.bagge@gd.se

Mer läsning

Annons