Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska Källöskolan rivas

/

När Källöskolan öppnade började Beth-Lis Lundberg arbeta där. Ett helt yrkesliv senare går hon i pension.

Men först ska hon göra färdigt skolans flytt till nya lokaler.

Annons

Flyttkartongerna står i travar. Om bara några veckor lämnar elever och personal Källöskolan i Bomhus för gott. Beth-Lis Lundberg har arbetat här sedan skolan öppnade i augusti 1971, Ulla Hansson sedan 1974. Några av dagens elever har föräldrar som var elever här då.

– Det kom en förälder hit och frågade, känner du igen mig? Det gjorde jag inte, men när han sade sitt namn "krympte" han och jag visste vem han var, säger Ulla Hansson.

Läroplaner och arbetssätt har ändrats och varje år kommer det nya barn, men Beth-Lis Lundberg säger att det trots allt är mycket i läraruppdraget som är lika under de 43 år som hon arbetat på skolan. Det handlar om att ge en bra grund för eleverna.

Under årens lopp har hon bland annat varit lärare i svenska som andraspråk och vikarierat som rektor under nio, tio år. Nu är hon tillbaka som klasslärare för årskurs två och därmed sluts cirkeln. Det var så hon började på Källöskolan.

Egentligen hade hon kunnat sluta i och med jullovet, hon fyllde 65 i januari.

– Men jag vill arbeta klart med de elever jag har nu.

Yrkeslivet började på dåvarande Kristinelundsskolan 1969. Två år senare stod Källöskolan klar och då flyttade hon dit med eleverna.

Både Ulla Hansson och Beth-Lis Lundberg talar om den trygghet som präglar skolan. Källöskolan har fått ta emot flera elever med stort behov av trygghet genom åren och den känslan ska flyttas med till de nya lokalerna i gamla Källmurskolan.

Sedan ska Källöskolan rivas. Den är i för dåligt skick för att bevaras.

– Det har inte gjorts någon större renovering alls här sedan starten, säger Ulla Hansson.

Den 1 september ha ska lokalerna vara helt tömda. Städning och packning pågår för fullt, parallellt med den vanliga undervisningen. Samtidigt levereras möbler till det som går under arbetsnamnet "den nya skolan". Det namnförslag som eleverna tagit fram genom omröstningar, Sjöängsskolan, har inte fått klartecken från kommunen ännu.

Men även om lokalerna är nya så ska traditionerna med. Talangjakten, innebandyturneringen och vandringen runt Rudsjön. Om det blir någon återkomst för fotbollsmatchen mellan lärare och sexor är dock mer oklart.

– De har pratat om en brännbollsmatch, säger Ulla Hansson och skrattar.

Skidans dag är numera ett minne blott, även om vintrarna varit snörika på senare år.

– Den stora skillnaden är att nu har inte barnen skidor, säger Ulla Hansson.

Just snö är det som dyker upp när minnen ska plockas fram. Under det stora snökaoset 1998 var skolan stängd i några dagar. När eleverna kom tillbaka var förhållningsreglerna hårda.

– De fick bara gå där det var plogat. Om de var i drivorna var vi rädda att de skulle försvinna, säger Ulla Hansson.

Den 10 juni är det nostalgimingel på skolan för alla som arbetat där. Den 11 juni är det den sista avslutningen ute på skolgården och den 12 juni kommer flyttfirman.

Sedan är Källöskolans saga all.

Mer läsning

Annons