Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu skjuter nya bostäder upp i Gävle

/
  • Företaget RSS Nordic Holding planerar sedan tidigare att bygga 350 lägenheter vid Gavlehov. Såhär är det tänkt att husen ska se ut från Gavlehovsvägen. Illustration: Smideman Arkitekter AB
  • Trygghetsboendet Takterrassen på Muréngatan kommer att bli Gävles högsta hus.

Gävle behöver runt 600 nya lägenheter per år för att möta den ökande efterfrågan. Nu startar en byggboom då kommunen precis gett klartecken för flera stora projekt.

Annons

GD har tidigare rapporterat om att det pågår flera stora satsningar på nya bostäder i Gävle. I veckan beviljade Samhällsbyggnadsnämnden bygglov för en rad projekt.

– Det blev lite av en historisk nämnd där vi beslutade om 338 bostäder i olika former och byggherrar. Det känns kul att Gävle ses som en investeringsstad, säger Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Daniel Olsson, S.

En rad satsningar riktas mot vård- och omsorgsboenden. Två av dessa projekt uppförs på Muréngatan, trygghetsboendet Terassen blir Gävles högsta hus med sju våningar och ett torn på femton meter. 34 tvåor, 25 treor och 11 fyror ryms i huset vars stil kommer att gå i tegel och blåa plattor. Boendet beräknas vara klart till hösten 2016.

– Det här kommer att bidra till bilden av Gävle och blir en sorts entré när man kommer från centralstationen, säger Daniel Olsson.

Byggandet av det andra vårdboendet på Muréngatan har startat och de 81 lägenheterna beräknas vara klara i februari nästa år.

Företaget RSS Nordic Holding har storslagna byggplaner för Gävle. Nu har de beviljats bygglov för flerbostadshus på Alderholmen. Det blir 124 mindre hyreslägenheter som riktar sig till yngre.

Men Ulla Westeberg, MP, är kritisk.

– Lägenheterna kunde ha gjorts på ett bättre sätt. Det är dåligt med dagsljus och det blir flera av samma sort. Men om det ska ställas krav skulle det ha gjorts tidigare.

Kommunen eftersträvar blandade boendeformer men lägger sig inte i hur boendena utformas så länge projekten följer lagstiftningen.

– Vi får förhoppningsvis ett fräschare centrum. Det är bra med förtätning, säger Mikael Wallin, SD.

Alderholmen kommer även att få ett flerfamiljshus med gruppboende som Gavlegårdarna bygger.

Vård- och omsorgsboendet vid Flemmingatan/Vallongatan kommer att byggas ut med ytterligare 54 lägenheter. Kommunen kommer även att pröva Gavlegårdarnas önskemål om att bygga ut vård- och omsorgsboendet Sofia Magdalena på Öster. Bygghöjden begränsas i dagsläget av den nuvarande detaljplanen och att bygga högre är ett effektivt sätt att utveckla bostäder utan att ta upp mark.

– Det kommer att bli problem om vi inte ska bygga i parker och grönområden, det blir till att bygga på eftersom det inte finns så många tomma lucktomter. Men många kommer nog att ha synpunkter, säger Stefan Pettersson, V.

Villastaden får 12 nya lägenheter som planeras till hösten, och detaljplanen kring kustbevakningens flytt till Atlasomådet har antagits.

Den stora efterfrågan på bostäder förväntas fortsätta, och i stunden fokuserar kommunen mer på att hålla det rådande trycket under kontroll än att minska köerna.

– Gävle växer och enligt våra beräkningar behöver vi bygga runt 500-600 lägenheter per år, säger Daniel Olsson, S.

Ett projekt som kan få stor betydelse är Gavlegårdarnas planer på att utveckla den gamla Läkeroltomten på Brynäs med bostäder och verksamheter. Totalt rör det sig om 500-600 bostäder, och en detaljplan beräknas vara antagen till våren 2017.

– Det är ett nytt projekt på en av de bästa tomterna, det kommer att bli attraktivt för byggherrarna eftersom Gavlegårdarna förmodligen inte bygger på hela området, säger Stefan Pettersson, V.

LÄS OCKSÅ:

Här byggs det i Gävle

Mer läsning

Annons