Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu stängs Musikbibliotekets populära Facebooksida: "Jag är förvånad"

/

Musikbibliotekets populära Facebooksida ska läggas ner.
– Vi är inte överens om hur en kommunal sida ska utformas, säger Nils Ahnland upphovsman till sidan.

Annons

ARTIKELN UPPDATERAD 13:48

Musikbibliotekets Facebooksida har funnits i fem år, men nu är det stopp. Under fredagen kommer sidan att stängas ned för gott.

– Jag är förvånad. Det är en rolig sida som på ett annorlunda sätt lyfter fram det vi jobbar med, säger Daniel Gustavsson som jobbar på Musikbiblioteket.

Facebooksidan har en humoristisk ton och har bland de senaste inläggen bland annat en bild på en stridsvagn som bärs upp av ett antal soldater, med texten:

"- Grattis på födelsedagen, major! Det är den billigaste modellen men vi hade tyvärr inte råd med mer.

- Äsch Det är tanken som räknas."

Kommunens kommunikationschef Johan Adolfsson låter förvånad när han hör att kontot ska stängas.

– Det är i alla fall inget beslut som fattats av kommunledningskontoret, säger han.

Beslutet att stänga sidan har i stället tagits av bibliotekschefen Annette Johansson. Hon motiverar det med att formatet på sidan är för snävt för att nå ut till en bred målgrupp.

– Sidan är utformad som ett koncept, en liten fiktiv biblioteksvärld med speciella karaktärer och bilder. Ett viktigt mål för oss är att försöka inkludera alla medborgare och göra dem delaktiga i våra verksamheter. Då behöver vi också se över vårt tilltal, säger hon.

Men sidan har ovanligt många följare, 1 057 stycken, för att vara en mindre kommunal verksamhet. Ett hundratal har reagerat och skriver att de vill att sidan ska vara kvar. Hur rimmar beslutet att stänga sidan med att inkludera och skapa delaktighet?

– Det bor över 98 000 människor i kommunen, då har många inte attraherats än om man bara ska se till kvantitet. Just musik och film skulle kunna vara bra ingångar för att nå dem och då tror jag vi måste ha en annan dialog eller tilltal, säger Annette Johansson.

Hur då?

– Det är något vi behöver börja undersöka. Vi behöver bjuda in ungdomar. Vid ett tillfälle valde vi att gå ut till olika föreningar med många unga för att de skulle få tycka till om biblioteket. Det var fantastiskt att se hur många unga som kom och hade bra och viktiga idéer, säger hon.

En Facebooksida för just musikbiblioteket kommer inte att återuppstå, enligt Annette Johansson. I stället är tanken att använda de befintliga Facebooksidor som finns för exempelvis Gävle bibliotek och Sätra bibliotek.

Bland alla de personer som reagerat på Facebooksidan över att den stängs skriver en:

"Det är med stor sorg vi har mottagit beskedet om nedstängningen utav Musikbibliotekets sida. Därför vill vi som samarbetspart hylla denna fantastiska sida med en utställning av några av Musikbibliotekets klassiska svart-vita bilder med synnerligen finurliga undertexter. Kom gärna förbi och skriv något i gästboken."

Utställningen pågår just nu på Medborgarskolan.

Det sista (?) inlägget på Facebooksidan illustreras med en gapande katt och lyder:

"Jaha. Alldeles snart upphör den här sidan, men innan dess vill jag passa på att tacka alla Er som följt, läst, gillat, ogillat, vitsat, tipsat och kommenterat här genom åren (typ fem år är det ju ändå). Pamela, Serie-Daniel och alla andra hälsar och tackar för sig, och naturligtvis också Musikbibliotekskatten Clint, som nu återgår till ett liv i anonymitet och obemärkthet. Tack ska Ni ha."

Mer läsning

Annons