Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu varnas för lärarkris – Gävles skolor i riskzonen

Grundskolorna i Gävle söker i år dubbelt så många lärare som våren 2012. De lediga tjänsterna har blivit 76 procent fler. Lärarförbundet varnar för kris, men på Gävle kommun tror man att man hinner tillsätta sina platser till hösten.

Annons

I Gävle har det under första halvåret i år utlysts totalt 344 lärarjobb i barnomsorg, privata och kommunala skolor samt på högskolan. Under samma period 2012 fanns 195 platser, sedan dess har lärartjänsterna blivit 76 procent fler.

Störst är ökningen i grundskolan dit det behövs 112 lärare i år, att jämföra med förra årets 50.

Tolv av årets tjänster finns på den nya Kunskapsskolan som öppnar till hösten, men även om bara övriga tjänster räknas in har alltså antalet lediga platser fördubblats.

Lärarförbundet varnar för nationell lärarkris, när efterfrågan ökar och det blir svårare att rekrytera behörig personal.

Statistiska Centralbyrån spår att 43 000 lärare kommer att saknas i Sverige till år 2020.

– Det hotar barnens rätt till lärare och därmed kvaliteten i skolan. Forskning visar att lärarens tid och förmåga är den allra viktigaste faktorn för barnets lärande, säger Ann-Charlotte Eriksson vice förbundsordförande Lärarförbundet.

Hon ser en trend i att det i mellanstora städer blir svårare att rekrytera lärare, men Gävle sticker ändå ut i statistiken.

– Gävle är en av de fem kommuner som söker flest, och om det är svårt att hitta personal till staden blir det också svårare på mindre orter runt omkring, säger Ann-Charlotte Eriksson.

I Sandviken har de lediga lärartjänsterna också blivit fler, där är ökningen sedan förra året 26 procent. I Ockelbo, Hofors och Älvkarleby har antalet lediga tjänster minskat.

På Gävle kommun har man ännu inte märkt av någon lärarkris.

Det är oklart om de tjänster som i våras utlystes på kommunala gymnasieskolor blivit tillsatta, men inga rektorer har hört av sig om omannonsering.

– Nu är ju många av dem på semester fortfarande, så vi vet inte säkert att allt blir tillsatt. Vi har ibland haft problem med att hitta behöriga yrkeslärare, många har yrkeskompetensen men inte lärarbehörighet. Dem kan vi visstidsanställa och så läser många in lärarkompetensen parallellt, säger Margareta Brolin, personalchef Utbildning och arbete.

I grundskolan har det blivit svårare att hitta lärare i praktiska och estetiska ämnen. Sådana tjänster måste utannonseras tidigare, genom att göra så har kommunen kunnat hitta behörig personal.

Gävle kommun arbetar också med att locka lärarstudenter till Gävle, och erbjuder bland annat praktikplatser för högskolor i hela landet.

I höst kommer det dessutom att finnas praktikplatser på skolor för personer utan utbildning.

– Den som är nyfiken kan då prova på att jobba i skola och barnomsorg. Då kanske man vill vidareutbilda sig sedan, och förhoppningsvis jobba i Gävle kommun någon gång i framtiden. Vi försöker jobba långsiktigt för att attrahera fler personer, säger Jessica Ljung.

Mer läsning

Annons