Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny app ger bättre koll på barnen i skolan

Hur ofta är mitt barn frånvarande i skolan?

Till våren blir den frågan ännu lättare att få svar på tack vare en app i mobilen.

Annons

I fem års tid har Skola 24 använts för att hantera gymnasieelevernas frånvaro. I början av nästa termin införs samma system i alla kommunala grundskolor – men då med flera nyheter som förenklar hanteringen ytterligare.

– Förut har det sett väldigt olika ut, på vissa skolor har man antecknat i en svart bok som riskerar att komma bort. Nu samlas alla uppgifter på samma ställe, säger Mikael Svensson, IT-samordnare på barn- och ungdomsförvaltningen.

Telefon 24 heter en av tjänsterna som gör det möjligt att sjukanmäla ett barn med hjälp av några knapptryckningar på tonvalstelefonen. Föräldrar som registrerar ett konto i det webbaserade systemet och uppger ett mobilnummer kan också få ett SMS varje gång barnet har ogiltig frånvaro.

En app för mobiltelefoner är också på gång. Men den sjösätts först en bit in på terminen.

– Det blir en verksam app där man både kan anmäla sjukfrånvaro och se exakt hur barnet har varit närvarande i skolan, säger Mikael Svensson.

Vad kostar systemet?

– Vi betalar mindre än en miljon kronor per år för vår kommunlicens. Men om det vägs mot hur mycket administrativt jobb som sparas på alla skolor och hur mycket servicen gentemot vårdnadshavarna förbättras så är det absolut en vinst.

Mer läsning

Annons