Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny brand i Valbofabriken

/
  • Släckningen av den övertända pelletsfabriken komplicerades av plåten på byggnadens ytterväggar. Brandsoldaterna tvingades bryta bort den för att kunna bekämpa lågorna.

GÄVLE I går var det dags igen. För andra gången på tio dagar eldhärjades pelletsfabriken i Valbo. Spridningsrisken var stor och anställda vid Mellanskog arbetade febrilt med att flytta pellets och virke från riskzonen.

Annons
- Elden är inte under kontroll, men vi har en begränsningslinje mot virkesmagasinet och pelletsförrådet som ligger vägg i vägg med fabriken, sa räddningstjänstens skadeplatschef Jan Olof Nyman vid 16-tiden, drygt en timme efter larmet.
Precis som förra gången var det i spånlagret bredvid själva fabriken som elden var mest intensiv. Ett 20-tal brandmän från Gävle och Sandviken arbetade med släckningen, som beräknades pågå hela natten.
När branden startade pågick ingen verksamhet i fabriken.
- Det verkar jättekonstigt, eftersom det har gått så lång tid. Men det ska vara om det är någonting som har legat och pyrt hela tiden, säger Pär Östlund, driftstekniker på pelletsfabriken.

Det är tredje gången som det brinner i själva fabriken. Dessutom har det brunnit två gånger i angränsande träindustribyggnader.
- Det är framförallt spånet som är brandfarligt. När man jobbar är man rädd för dammexplosioner, säger Pär Östlund.
Spånet blåser in i fabriken genom spånrör från hyvleriet mitt emot.
Det finfördelas och pressas samman till åtta millimeter stora bränslestavar.
Sedan förra branden har verksamheten i fabriken varit helt nedlagd i väntan på sanering. Redan då befarade man att skadorna skulle kosta mellan 30 och 40 miljoner att återställa.
- Det var redan så brandskadat att det nog inte blir värre nu än tidigare, konstaterade Jan Olof Nyman.
För att kompensera driftstoppet transporterar Mellanskog för närvarande sågspån från Valbo till pelletsfabriken i Ljusne.
- Jag jobbar där tills vidare. Vi utökar skiften på den fabriken och producerar mer där i stället. Men det blir långt att åka varje dag, säger Pär Östlund.

Mer läsning

Annons