Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny grupp ska utreda barnsexbrott på nätet

/
  • Några av poliserna i den särskilda gruppen kommer att finnas i Gävle.

Polisregion Mitt startar en särskild grupp som ska utreda barnsexbrott på internet.
Planen är att flera av poliserna ska finnas i Gävle.

Annons

Andreas Pallinder som blir chef för gruppen håller just nu på att rekrytera poliser. Totalt kommer de att vara tretton personer och målet är att några av dem ska sitta i Gävle.

Region Mitt, där Gävleborg, Uppsala och Västmanlands län ingår, har fått i uppdrag att öka kompetensen för att utreda barnsexbrott på nätet. Det gäller brott som barnpornografi, sexuellt ofredande mot barn och att kontakta minderåriga i sexuellt syfte.

LÄS MER: Natalies bok berättar barnens historier om sexövergrepp

Den här typen av brott ökar, enligt Andreas Pallinder. Och förövarna finns där barnen är – i spel på nätet, appar och sociala medier.

En utmaning är att det är svårt att få information från vissa företag. Mycket händer till exempel på appen Kik, där man kan chatta med andra personer.

– Det är svårt att få ut uppgifter från dem. Det kan ta ett halvår innan man får reda på någonting och då är det svårt för oss att utreda, säger Andreas Pallinder.

LÄS MER: Domen för barnvåldtäkt står fast mot åklagare Flodström

En diskussion pågår också om vad polisen får göra på internet. Att provocera fram brott är inte tillåtet, men nu diskuteras om det ska bli möjligt att till exempel lägga upp en falsk profil för att komma i kontakt med gärningsmän.

– Man tittar på de frågorna just nu, men det är för tidigt att säga vad det kommer leda till, säger Andreas Pallinder.

I gruppen kommer det att finnas spanare som är specialiserade på internetsidor och appar som används för att kontakta barn i sexuellt syfte. Också specialiserade utredare och it-forensiker, som tömmer datorer och mobiler på information, kommer att ingå.

LÄS MER: Sandvikenpolitiker fick barnporrbilder

Mer läsning

Annons