Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya parkeringen för pendlare snötäckt – kommunen dröjer med att ploga

/

Den nya parkeringen skulle underlätta för pendlarna i Furuvik. Nu står den helt igensnöad. När den ska plogas och göras användbar igen är oklart.

Annons

Det var i höstas som en ny bilparkering anlades i anslutning till buss- och tåghållplatsen i Furuvik. Parkeringen är tänkt att underlätta för dem som pendlar mellan Furuvik och andra orter.

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner Gefle Dagblads nya app här, till Iphone eller till Android!

Läs även: SMHI varnar: Risk för tre decimeter snö under dagen

Den senaste tidens snöande har gjort det svårt att använda parkeringen. Snötäcket har växt sig allt högre. Under måndagen fanns endast ett par bilar på parkeringen.

Bland pendlarna finns en viss irritation över att parkeringen inte plogas.

– Det är dåligt plogat. Själv kör jag inte bil men jag kan tänka mig att det är svårt att ta sig fram här. Annars brukar det vara många som använder den här parkeringen, säger Mollie Peterson, bussresenär.

Det är Gävle kommun som ansvarar för skötseln av pendlarparkeringen i Furuvik.

– Den här typen av parkeringar snöröjs inte automatiskt vid varje snöfall utan det sker först när vi sett att behov uppstått, säger Viktor Ålin, gatuingenjör, Samhällsbyggnad Gävle.

Det är en stor och kostsam apparat att snöröja en parkering, framhåller han. Parkeringen måste vara tom för att det ska vara möjligt och därför krävs att bilisterna via skyltning förvarnas i tid om att parkeringen ska hållas stängd en viss tid. Vid arbetet kan snön inte bara plogas undan utan den måste transporteras bort, något som är resurskrävande.

Med andra ord måste det ha kommit ganska mycket snö innan kommunen snöröjer den här typen av parkeringar.

– Givetvis vill vi underlätta för folk att pendla. Det är därför den här parkeringen kommit till. Men när det gäller snöröjning är den inte högre prioriterad än någon annan av våra parkeringar, säger Viktor Ålin.

När pendlarparkeringen i Furuvik ska snöröjas är inte bestämt.

– Förhoppningsvis blir det någon gång senare den här veckan, säger Viktor Ålin.

Läs mer: Ladda ner nya GD-appen – vinn biobiljetter

Läs även: Så kör du säkert i halkan

Läs även: Ny parkering ska lätta på trycket vid Gävle sjukhus

Mer läsning