Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt feministparti en väckarklocka?

GÄVLE De etablerade partierna räds inte ett nytt feministparti. Visst kan ett enfrågeparti sno åt sig väljare på kort sikt men inte bli en maktfaktor. Då behöver man jobba bredare politiskt.

Annons
- Nya partier är ett tecken på att demokratin lever. Men det är lätt att vara ense om vad man är emot. Inte lika lätt att enas om vad man vill gemensamt. Feminism är ett positivt laddat ord som alla kan skriva under på. Det här kanske kan få de etablerade partierna att vakna till, hoppas Kenth Löfgren, folkpartiet.

Ett decennium efter de så kallade Stödstrumpornas hot om att bilda parti, som fick upp feminismen och kravet på jämställdhet på agendan, är det nu dags igen.
När förra partiledaren Gudrun Schyman lämnade vänsterpartiet startade spekulationerna om att hon nu ska starta ett feministparti. Oklart dock om det blir verklighet och om det i så fall ska ha lokala och regionala motsvarigheter eller enbart sikta på riksdagsvalet 2006.
En Temo-mätning visar att en femtedel av väljarna kan tänka sig att lägga sin röst på ett sånt parti. Störst är intresset från kvinnor, lågutbildade och sympatisörer till s, v och mp. Partier som valt att kalla sig för feministiska.
Orsaken är att de etablerade partierna tycks ha så svårt att går från ord till handling. Medvetenheten finns där om att den politiska och ekonomiska makten fortfarande till stor del finns hos männen. Den pågående utvecklingen mot en utjämning går dock långsamt. Framför allt i vårt län. Något GD kunde berätta om när vi i oktober redovisade länsstyrelsens statistik i ämnet.

Länsstyrelsens jämställdhetsexpert Carina Löfgren såg helst att det inte behövdes ett feministparti i den svenska politiken. Men det går som sagt trögt att få männen att släppa ifrån sig makt. Företag och institutioner antar jämställdhetsplaner, eftersom det är lag på det. Men uppföljningen är bristfällig. Något som även är en kunskapsfråga, menar hon.
Ett nytt parti, eller i alla fall diskussionen om ett sånt, gör att frågorna blir aktuella igen och kan få de etablerade partierna att göra något åt maktförskjutningen i samhället, hoppas Carina Löfgren. Bildas ett parti riskerar man dock att det tar röster från just de partier som säger sig arbeta för feminismen. Som vänsterpartiet. Något som splittrar istället för att stärka kampen, befarar hon.

Ulla Andersson, vänsterpartiet, tror också att ett nytt parti splittrar kvinnorörelsen. Hon vill jobba för en ökad jämställdhet mellan både kön och klasser.
Mats Ågren, socialdemokraterna, oroas över att ett nytt parti isolerar sig och bara bedriver kvinnokampen i sig. Det är ett steg tillbaka i strävan efter ett jämställt samhälle, anser han. Det är bättre om alla goda krafter jobbar ihop.
Inom moderaterna känner man sig inte hotade av ett feministparti. Eftersom det skulle bli ett rent enfrågeparti.
- Men man vet ju aldrig. Junilistan lockade väljare från oss andra. Samtidigt är det något som tyder på ett politiskt intresse. Det är ju bra, menar Inger Källgren Sawela.

Mattias J Kjellin

Mer läsning

Annons