Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oenighet om färre personliga assistenter

GÄVLE Barn- och ungdomsnämnden var oenig om de personliga assistenternas framtid i förvaltningen.
Oppositionen ville titta närmare på frågan innan den fattade beslut.

Annons
En utredning har tittat på hur fler personliga assistenter ska kunna jobba heltid. Bland annat föreslår rapporten att antalet assistenter på Barn & ungdom kan minska från dagens 90 till mellan tio och 20 om förvaltningen får ta över rätten från socialtjänsten att fatta beslut om insatserna. Barnen ska då få sina behov tillgodosedda av andra yrkesgrupper.
Som GD berättade i tisdags är Föreningen för rörelsehindrade barn och ungdomar kritisk till att inte ha fått lämna synpunkter på utredningen och tyckte att politikerna skulle bordlägga frågan.
En enig borgerlig opposition i barn- och ungdomsnämnden yrkade också på återremiss.
- Vi ville ha mer kött på benen, säger Ayser Bayraktar, c, som tycker att informationen om heltidsprojektet varit dålig.
Färre personliga assistenter innebär fler personer runt barnet och för föräldrarna att hålla kontakt med.
- Man tänker inte på barnen och man tänker inte på föräldrarna, säger Ayser Bayraktar.
Hon tycker att föräldrarna måste få säga vad de tycker först. Är de positiva så är förslaget okej.
Jens Leidermark, s, ordförande i nämnden, säger att det majoriteten sagt ja till är att fortsätta heltidsprojektet, låta Barn & ungdom ta över ansvaret för stödet i skola och förskola samt att förtydliga assistenternas uppdrag.
- Vi tror att det är lättare att hitta heltidstjänster om vi äger frågan.
Som han ser det har de inte tagit ställning till utredningens förslag om att minska antalet assistenter. Först om kommunstyrelsen och kommunfullmäktige överlåter ansvaret för assistenterna på Barn & ungdom kommer de att bestämma hur de ska göra.
När det gäller kritiken om att inte fler fått lämna synpunkter säger han att det är kommunledningskontoret som ansvarar för utredningen och lämnar ut den på remiss.

Mer läsning

Annons