Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Offer för byråkratin

/
  • Krånglig USA-import. Ola Hasselgren importerade en Honda Goldwing men får inte köra den.FOTO: TOBIAS IVARSSON

GÄVLE Efter att ha hämtat hem en Honda Goldwing från USA var Ola Hasselgren redo att ge sig ut på vägarna. Men åkturerna med motorcykeln får vänta. - Trots att återförsäljaren i Sverige säljer exakt samma sorts motorcykel sa bilbesiktningen att min hoj inte uppfyller EU-kraven, suckar han.

Annons
En Honda Goldwing är nästan lika stor som en mindre bil. Ola Hasselgren beskriver den som ett vägens slagskepp. Värdet ligger runt 250 000 kronor.
För att få ner priset bestämde sig Ola att importera en motorcykel på egen hand från USA, för att slippa betala mellanskillnaden till återförsäljaren i Sverige.
Innan köpet gjorde Ola allt han kunde för att försäkra sig om att det skulle vara problemfritt att ta hem motorcykeln från USA.
- Jag ringde till Vägverket och fick då ett muntligt besked om att det inte skulle vara några problem. Det enda som krävdes var att den skulle klara ett bullertest och att den hade godkända lås, säger Ola Hasselgren.

När ögonstenen väl levererades fick han ett nytt besked. På besiktningsregistreringen, som utfördes av Bilprovningen, fick han beskedet att motorcykeln inte uppfyllde EU-kraven.
- De hänvisade till ett EU-direktiv och gav mig flera sidor med paragrafer. Hur ska man kunna överklaga något dylikt? undrar Ola Hasselgren.
Enligt Vägverket finns det nu bara ett sätt för honom att få sin motorcykel godkänd. Det är att få generalagenten Honda AB i Sverige att ge honom ett intyg på att den uppfyller EU-kraven.
- Men det ville de inte göra. Det förstår jag eftersom vi som importerar hojar konkurrerar med dem.

Nu undrar Ola Hasselgren vad infrastrukturminister Ulrika Messing tycker om saken.
- De säger ju att det ska vara en fri marknad men det här tycker jag inte är särskilt fritt. Som det är nu har Honda AB ett försäljningsmonopol och Vägverket understöder den genom sina reg-ler, säger han.
- Jänkarna lär inte bli särskilt glada om de får veta att vi bedriver en handelsblockad mot amerikanska varor, fortsätter han.
Tills vidare får Olas Honda Goldwing stå stilla i garaget och samla damm.
- Det här är inte roligt alls. I värsta fall får jag väl sälja den till någon utanför EU, suckar han.
Daniel Siksjö
026-159630
daniel.siksjo_gd.se

Mer läsning

Annons