Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ojämställda arbetsuppgifter gör kvinnor sjuka

/

Kvinnor utför mer monotona uppgifter än män. Det är anledningen till att kvinnor oftare är sjukskrivna för belastningsskador enligt en undersökning vid Högskolan i Gävle.

Annons

Belastningsskador är den vanligaste orsaken till sjukskrivning enligt Försäkringskassan och det är fler kvinnor än män som drabbas.

Centrum för belastningsskadeforskning vid Högskolan i Gävle har granskat ett hundratal studier i ämnet och funnit att den främsta anledningen är att kvinnor ofta utför mer monotona arbetsuppgifter än män.

– Då män och kvinnor jobbar på samma ställe har kvinnor oftare repetitiva uppgifter medan männen utför de mer varierade, säger professor Svend Erik Mathiassen.

Att arbetsmarknaden är könssegregerad och kvinnor i större utsträckning jobbar inom omvårdnad och andra branscher med många lyft är en annan förklaring. En tredje är att de flesta arbetsredskap är anpassade efter en normalstor manskropp.

– Hyllor och maskiner är konstruerade efter manlig genomsnittlängd. Det gör att en kvinna med genomsnittlängd når sämre, säger han.

Agnes Ölund Forsling jobbar på möbeljätten Jysk i Gävle. Hon känner inte igen sig i att kvinnor och män skulle ha olika arbetsuppgifter på hennes jobb. Däremot i att hennes jobb skulle vara enklare om hon vore någon decimeter längre.

– Det blir en hel del och tunga lyft och även om jag ställer mig på pallen är det en bit kvar till överhyllan.

Några belastningsskador har hon inte dragit på sig men hon känner av det fysiska arbetet.

– Visst får man ont i armarna och det händer att jag sträcker mig. Man ska ju få ner saker i lagret samtidigt som kunderna väntar i butiken.

Ett vanligt förekommande argument för könskillnaden i sjukskrivningar är att det beror på biologiska skillnader. Men det har Svend Erik Mathiassen och hans kolleger inte funnit något stöd för.

– Det skylls ofta på hormon- och muskelskillnader men det finns väldigt lite som tyder på att det är anledningen. Den skillnaden är för liten för att förklara varför sjukskrivningarna skiljer sig så pass mycket.

Varför får kvinnor oftare monotona uppgifter än män?

– Frågan är ju hur mycket som är självpåtaget. Det är inte nödvändigtvis arbetsgivare som placerar anställda på det sättet, utan män ser till att få varierade uppgifter och kvinnor fastnar i de monotona.

– Det bygger nog på gammalt skrot som att det är killar som förstår sig på teknik och tjejer är bättre på att ta hand om människor. De fördomarna består trots att det finns många bra exempel på att det inte är så.

Mer läsning

Annons