Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olidligt varmt att jobba i Elgigantens lokaler

Nästan 30-gradig värme får säljarna på Elgiganten i Valbo stå ut med under varma sommardagar. En av de anställda som vill vara anonym beskriver situationen som olidlig och att det inte går att utföra jobbet ordentligt. – Det är som att arbeta i en het plåtburk.

Annons

Små bordsfläktar som jobbar för högtryck står utplacerade lite här och där i Elgigantens stora butik i Valbo.

Enligt den anonyma säljaren som fått nog av den odrägliga arbetsmiljön, så är effekten från de små maskinerna som en droppe i rymden. Han berättar att personalen mätt upp 28,4 grader i lokalen.

– Ett normalt arbetspass är på nio timmar och när jag kommer hem är jag helt slut. Jag orkar inte mer än att gå och lägga mig.

För att ändå klara en lång arbetsdag dricker personalen kopiösa mängder vatten. Men i ett jobb som kräver tunga lyft och ständig uppmärksamhet på kunder, blir det jobbigt när tröttheten smyger sig på.

– Alla här är förbannade på värmen och det känns som om ledningen bara skyller ifrån sig i stället för att göra något. Det har ju varit så här i flera år vad jag har hört.

Varför man inte gjort något åt saken tidigare kan Anna Lundvall som är personalchef på Elgigantens huvudkontor inte svara på.

Efter att ha fått höra talas om förhållandena i Valbo lovar hon dock snabb bättring. En ventilationskonsult är på gång och efter att denne gjort mätningar ska problemet åtgärdas innan sommaren hinner ta slut.

– Det är ju olidligt för både våra anställda och våra kunder att ha det så varmt. Vi tycker att arbetsmiljöfrågor är viktiga och det här är ett akut ärende för oss, säger hon.

Anledningen till att det kunnat bli så varmt i lokalen är att luftkonditioneringen inte är riktigt anpassad för en butik med så många värmealstrande apparater och spotlights. För det mesta håller sig temperaturen på en rimlig nivå, men under värmeböljor hänger inte AC-systemet med.

Gunnar Åhlander är sakkunnig på Arbetsmiljöverket och enligt honom så kan arbetsmiljön trots säljarnas utmattning inte räknas som oacceptabel.

– Att det blir riktigt varmt under värmeböljor accepterar vi när det gäller yrken där det inte innebär fara för liv och hälsa. Det blir så här varmt under korta perioder och det får vi leva med.

– Vad man däremot som arbetsgivare måste göra då är att ge de anställda många pauser och se till att det finns fläktar och vatten, säger han.

Mer läsning

Annons