Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olika viljor för centrum

/

Inte oväntat hettade det till när biltrafiken i centrum skulle diskuteras under tisdagens debatt på länsmuseet i Gävle. Partilinjerna i frågan visade verkligen att valutgången blir direkt avgörande för hur det blir med centrumplanen.

Annons

På tisdagskvällen var det dags för GD:s näst sista debatt i tidningens satsning Öppen valstudio. Den här gången handlade det om den rykande heta frågan om centrumplanen och inbjudna för att diskutera saken var Inger Källgren Sawela, M, Ann-Helen Persson, C, Roger Persson, MP och Jörgen Edsvik, S. Men i panelen fanns även två icke politiker som gav en annan vinkel på ämnet. Jacob Nobuoka som är lektor i samhällsbyggnad på Högskolan i Gävle samt Ingela Brorström, avdelninschef på länsmuseet och arkitekturhistoriker.

Moderatorn Björn Widegren gick direkt på brännämnet och frågade om det verkligen är nödvändigt att stänga av området runt Slottstorget och Rådhuset för biltrafik.

– Gävle håller på att förvandlas från en stor småstad till en mindre storstad och planens ambition är att skapa mötesplatser där många saker kan mötas. Det är också för att få bättre logistik och möjliggöra för bostäder, säger Jörgen Edsvik, S.

Han lyfte även fram att trafikavstängningen som majoriteten vill genomföra bara sträcker sig till en timme på morgonen och en på eftermiddagen. Han fick medhåll från sin politiska partner, Roger Persson, Mp, som lade till att det finns så mycket mer i planen än bilfrågan. Han försäkrade dock att det inte handlade om att totalförbjuda biltrafiken.

Men efter lite påtryckningar från moderatorn kröp det fram att miljöpartiet på sikt vill förbjuda biltrafik permanent i vissa delar av staden. Frågan då var om Jörgen Edsvik och socialdemokraterna ställer sig bakom det.

– Det handlar om en tillfällig lösning för att se om det fungerar. En permanent lösning är ingen fråga just nu, säger Edsvik.

Oppositionen med Inger Källgren Sawela i spetsen menade att det är fel att stänga av trafiken och hänvisade bland annat till handlare som har uttryckt sitt missnöje med planerna. Handlarna blev till viss del ett slagträ i debatten där majoriteten menade att de hade fått positiv respons från handlarna, medan alliansen menade på motsatsen.

– Roger Persson vill göra det ännu svårare för dagens handlare. De säger till oss "gör inte det här." Det är en maktfullkomlighet i Gävle, säger Inger Källgren Sawela, M.

Själv upplever hon inte några problem med genomfartstrafiken i staden och menar att det finns andra trafikproppar än vid Slottstorget och Rådhustorget. Därför har de inte heller avsatt några pengar för ändamålet i sin budget.

– Vi har sagt nej till begränsad trafik vid Slottstorget och Rådhustorget, därför har vi inte lagt några pengar på det. Vi tänker inte göra investeringar som förstör för handlare, fastighetsägare och för framkomligheten för Gävlebor.

I grunden handlar det om en politisk opposition som tror att staden kommer dö och inte minst ta död på handlarna om bilavstängningen genomförs och en majoritet som tror att det kommer att skapa ett trivsammare centrum med mer folkliv och renare luft.

När Jacob Nobuoka från högskolan klev in i debatten gjorde han det ur en akademisk vinkel och såg frågan ur ett större perspektiv.

– Det är inte bara en fråga om här och nu. Det handlar om Gävles roll i Sverige om 50 år, på det sättet är det en bra centrumplan. Men den skulle kunna vara bredare. Varför är inte områden som Nordost och Gävle strand med till exempel?

En av åhörarna som var på plats under tisdagskvällen var Solveig Lidfeldt. Hon menade att det var för stor fokus på handlarnas ståndpunkt.

– Jag tror inte att de bryr sig om det här. Jag tycker gott att man kan stänga av biltrafiken, man kan ju gå. Det är så korta avstånd i Gävle.

Innan debatten var över hanns det med ett par snabbfrågor där den mest centrala handlade om Äppelträdet i Sofiaparken ska vara kvar eller inte.

Samtliga partier svarade ja på frågan och moderatorn bad Jörgen Edsvik att utveckla sitt ja.

– Vår ambition är att hitta en lösning, men det är en förhandlingsfråga.

– Vi har tyvärr sjabblat till det från kommunens sida, men vi hoppas att det blir kvar. Men vi vet inte, säger Ann-Helen Persson, C.

Mer läsning

Annons