Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orimligt lägga ned neonatalavdelning

GÄVLE En stängning av spädbarnsavdelningen i Gävle innebär en omstöpning av förlossningsvården i länet och kräver politiskt beslut. Det anser Henning Thejls, chef på kvinnoklinken.

Annons
GD berättade i går att Anders W Jonsson, chef för barnkliniken, ser en nedläggning av neonatalavdelningens 14 platser som den möjlighet han har att klara sparbetinget på sex miljoner kronor. Det går inte att osthyvla bort så mycket eller att lägga ned barnmottagningen eller vårdavdelningen.
- Det är lite svårt att ta ett sånt här förslag på allvar. Det får såna konsekvenser i länet att det inte är rimligt, säger Henning Thejls, chef för kvinnokliniken dit BB hör.
Han ser det som en konsekvensbeskrivning av sparbetinget. Det skulle innebära en så stor förändring av länets förlossningsvård att det inte är en tjänstemannafråga menar han.
- Det måste upp till politikerna att ta ställning till, säger Henning Thejls.
Anders W Jonsson säger också att han inte har mandat att bestämma.

På neonatalavdelningen hamnar för tidigt födda barn och fullväxta nyfödda som behöver vård, cirka 15 procent av de som föds på Gävle sjukhus. Avdelningen säljer också vårdplatser till andra landsting. Sjukhus utan neonatalvård hänvisar alla riskförlossningar till sjukhus med en sådan avdelning.
2003 diskuterades att stänga neonatalvården i Hudiksvall, Gävle eller båda, men en utredning släppte tanken.

Anna Bagge

Mer läsning

Annons