Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oro över badutbyggnad

/
  • Kultur- och fritidschefen Mats Öström och planarkitekt Petter Jonegård försökte besvara alla frågor kring planerna på att göra Fjärran Höjder till en friskvårdsanläggning i vid mening. Foto: LEIF JÄDERBERG

GÄVLE Fotbollsplanens vara och inte vara, parkeringar och ökade trafikproblem var heta frågor när kommunen hade samråd om utbyggnaden av badet vid Fjärran Höjder.
Ett 25-tal närboende lyssnade, frågade och hade synpunkter

Annons
Ett års planering och tankar på hur badet vid Fjärran Höjder ska utvecklas presenterades av planarkitekt Petter Jonegård.
Det handlar inte bara om badet utan också om att bygga nya "torra ytor". Till och med spa med möjligheter till övernattning finns med. Och ett område med kafé och trädgårdsodling tänkt som rehabilitering för långtidssjukskrivna.
- Vi tror att badet kan utvecklas till friskvårdsanläggning i vid mening, sa kultur- och fritidschefen Mats Öström.

Kommunen för samtal med flera intressenter.
Planen är att sälja badet och få nye ägaren att satsa på tillbyggnad där man tänker sig att huset förlängs norrut och söderut. Eller åt bara ena hållet. Planerna är skissartade ännu. Man har inte ens diskuterat om tillbyggnaderna ska ha en eller flera våningar.
Baddelen tänker dock kommunen fortsätta att driva som hyresgäst. Skattepengar kommer ändå att behövas eftersom ett torn med häftiga rutschbanor anses som viktiga. Och det anses som en kommunal angelägenhet.

Unga och gamla kommer väldigt gärna till Fjärran höjder. Tonårsgruppen har man dock svårt att nå. Några vattenrutscher skulle locka den målgruppen. Det är både badchefen Bernt Jonsson och Mats Öströms övertygelse.
Driften av Fjärran höjder kostar nio miljoner kronor i skattepengar. För några år sedan var siffran 11,5 miljoner.
Fler bad- och gymgäster har gett ökade intäkter (nu 13 miljoner kronor per år) men också ökad trängsel.
- Vi klarar knappt simundervisningen för skolorna och motionssimmarna klagar, sa badchefen som önskar badet en ny 25-metersbassäng. Samma gäller rehabbassäng och gym.

Flera åhörare hade synpunkter om förslaget att minska ytan på fotbollsplanen intill badet samt att ta ännu större del av den begränsade markytan i omgivningarna till parkeringar. Redan nu har grönområdet intill bollplanen fått stryka på foten för 70 nya p-platser.
- Ordna med parkering under jord så slipper vi se bilarna, sa någon.
I planerna finns också tankar på att få busstrafik nära entrén. En åhörare tycket att det klingar falskt med tanke på de indragna bussarna till Hemlingby.
- Är det riktigt att satsa på ett spa med övernattning i ett villaområde, undrade en annan.
Detaljplanen för Fjärrans utveckling antas vara klar om ungefär ett halvår. Måndagens samråd kanske påverkar det fortsatta arbetet i någon mening.

Olle Hildingson

Mer läsning

Annons