Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oron sprider sig bland butiksägarna

/
  • De maskerade rånarna hotade Karin Blomqvist med kniv. Trots det öppnade hon butiken som vanligt dagen efter, om än skärrad.
  • Mats Jansson, butikschef för Tempo på Brynäs:– Det blir mer och mer oro för varje dag som går. Vi har haft två rån här för några år sedan. Man blir så chockad. Det är inte roligt att bli nertryck eller hotad med kniv.– Jag har aldrig upplevt att det varit så här förut. Det är konstigt, för det är ju inga större summor de kan få tag på.
  • Lena Sandin Henriksson, Ica-handlare i Strömsbro:– Det känns naturligtvis väldigt obehagligt. Men vi jobbar hårt med säkerhetsrutinerna. Vi har väktare som stänger, vi har inga nycklar hit och vi har ett slutet kassasystem.– Vi har inte haft rån här. Men det är klart vi är oroade, jag önskar inte någon att bli utsatt för rån.
  • Kawa Issa, butikschef på Time i Andersberg:– Jag har haft det här i två år och inte haft rån, men man är alltid rädd att det ska hända något. Vi har kameror och larm så de fastnar på bild i så fall.– Förra året fick vi tips av polisen att vi skulle bli rånade, de tyckte vi skulle stänga butiken. Men vi höll öppet och det hände ingenting.

En rånvåg sköljer över Gävle – och butiksägarna känner oro. Karin Blomqvist hotades med kniv när maskerade män länsade kassan i hennes butik i Bomhus.

– Jag är arg, ledsen, gråtmild och skärrad, säger hon.

Annons

Med halsdukar virade runt ansiktet rusade de två unga männen in bakom kassan på Viking närköp på torsdagskvällen.

De skrek: "Öppna kassan, öppna kassan!".

Ägaren Karin Blomqvist var ensam i butiken men konfronterade männen.

– "Gå ut, stick!", skrek jag. Men då såg jag att en av dem hade en kniv i handen. Han höjde den mot mig, säger en skärrad Karin Blomqvist dagen efter händelsen.

Först trodde hon att allting var på låtsas. Några sekunder senare förstod hon allvaret och backade bort från de maskerade männen.

Rånarna länsade kassan och gav sig iväg på ett par cyklar.

Trots rånet öppnade Karin Blomqvist butiken som vanligt klockan åtta dagen efter.

– Det blir inte bättre om jag lägger mig på soffan, det har hänt och det går inte att backa tiden. Man kan inte hålla på och älta. Men det är tråkigt att de tar till vapen för några hundralappar, säger hon.

Tidigare har Karin Blomqvist haft en kiosk på anstalten i Gävle. Då hände det att hon fick ta emot hot.

Men där fanns det alltid folk runt omkring. Hon känner sig mer hotad nu.

– Det är som en orkan inombords, säger Karin Blomqvist.

Gävle har haft få butiksrån i jämförelse med resten av landet under hela 2000-talet. Men förra året hände något. Hela 19 butiksrån polisanmäldes i kommunen, att jämföra med två rån året dessförinnan.

De senaste veckornas butiksrån vittnar om att trenden verkar hålla i sig.

Hur pass allvarligt ser Gävlepolisen på rånvågen?

– Rån är alltid allvarligt. Det skapar otrygghet bland affärsidkare och chockupplevelser för dem som utsätts, säger Mikael Hedström, talesman för Gävlepolisen.

Han håller med om att det varit ovanligt många rån den senaste tiden.

– Men sådana här vågor kommer i cykler. Nu har vi lyckats knyta gärningsmannen till rånet mot Söders närköp och jobbar för att kunna binda fler gärningsmän till rånen, säger han.

Mer läsning

Annons