Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oväntat besök i trädgården

/

Plötsligt stelnade hunden till på trappen. Mia Kuoksa gick och kollade vad som stod på – och fick se en oväntad besökare.

På gräsmattan satt den sällsynta härfågeln och pickade.

Annons

Mia Kuoksa ropade på sambon Tommy Magnusson som skyndade sig ut och fick en glimt av den ovanliga fågeln.

– Den satt i lugn och ro och pickade i gräsmattan, berättar Tommy Magnusson.

Observationen gjordes på deras villatomt utanför Hedesunda i tisdags. Paret är inte några regelrätta fågelskådare, men de har ett intresse för djur och natur.

– Ibland får man syn på en udda figur och då kollar man upp det i fågelboken. För skojs skull, säger Tommy Magnusson.

Härfågeln var bara på en snabbvisit i deras trädgård. Efter någon minut flög den vidare mot en närliggande äng och har inte synts till sedan dess.

Det är mycket ovanligt att se härfåglar i Gästrikland. Totalt sett har endast ett 20-tal observationer gjorts genom alla år, enligt Gävle fågelklubbs ordförande Martin Alexandersson.

– Den är jättejobbig, vi brukar kalla den för en "gubben i lådan"-fågel. För den dyker upp, visar sig för några och sedan är den i regel borta, säger han.

Normalt sett häckar härfågeln i södra Europa. Men det kan finnas något par på Öland. För ett par år sedan var det dock ett exemplar som höll till på Alderholmen i Gävle under en lite längre tid. Fågelentusiaster vallfärdade för att titta på fågeln.

– Den är notoriskt känd för att dyka upp och försvinna. Jag drog på sju härfåglar innan jag fick in någon själv. Vill den inte synas så gör den inte det, säger Martin Alexandersson.

När Gefle Dagblad meddelade honom om upptäckten utanför Hedesunda förde han genast vidare budskapet till andra fågelskådare i området. Flera hörde av omgående och stod med kikarna redo att åka.

– Folk får gärna höra av sig till fågelklubben om de ser sällsynta fåglar, säger Martin Alexandersson.

Mer läsning

Annons