Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

P-böterna höjs med 40 procent

GÄVLE Kritiken från oppositionen bet inte. Från årsskiftet höjs parkeringsböterna med i snitt 40 procent i centrala Gävle. Detta för att stävja tendensen att folk struntar i att betala p-avgifterna.

Annons
Kristdemokraten Ingemar Larsson tyckte det var fel väg att gå. Ska man få folk att avhålla sig från att göra fel är inte en straffhöjning rätt sätt.
Då ska man snarare öka risken för dem att åka fast genom att anställa fler parkeringsvakter och få en effektivare parkeringsövervakning, tyckte han.

Flera borgerliga debattörer var inne på linjen att man borde sänka parkeringsavgifterna i stället för att höja böterna. Då blir det intressantare att betala för parkeringen, tyckte de. Kd, m och c krävde att ärendet skulle återremitteras för att man skulle kunna nå ett annat förslag.
Men eftersom folkpartiet hellre ville få igenom ett tilläggsyrkande om en översyn av hela parkeringssystemet i stan så nådde man inte tillräcklig styrka för att fälla förslaget från s, v och mp.
Gunilla de Maré, m, påpekade att fastighetsägarna och handelsmännen är motståndare mot både de höga p-avgifterna och den föreslagna böteshöjningen. Man måste gå dem till mötes så centrumhandeln kan överleva, menade hon.

Curt Nygren, s, kontrade med att det är just fastighetsägarna som tvingar ut folk att parkera på gatorna genom att deras parkeringshus har så höga avgifter för sina parkeringsplatser. De borde också uppmanas att sänka sina avgifter om man ska vara konsekvent, tyckte han.
Seppo Laine, v, uppmanade folk att åka buss till centrum i stället för bil. I annat fall bör man gå, cykla eller parkera i parkeringshusen för att det ska bli en trevlig miljö på markplanet.
Förslaget om en höjning vann dock till sist och det innebär att bötesbeloppen från årsskiftet blir 350, 500 och 700 kronor.

Mattias J Kjellin
026-15 96 12
mattias.kjellin@gd.se

Mer läsning

Annons